Persbericht

CIP zet zich in om cyberkennis en –skills in Nederland te vergroten

Nederlanders weten te weinig over online gevaren en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Ook onderschatten zij de kans dat zij slachtoffer worden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016)’1 van Alert Online. Daarom zet CIP zich samen met tweehonderd andere partijen van 3 tot en met 14 oktober in om de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity te vergroten en zo Nederland online veiliger te maken.

CIP is een samenwerkingsverband van deelnemende overheidsorganisaties (de participanten) en een aantal marktpartijen (de kennispartners), die willen bijdragen aan het ontwikkelen, delen en ontsluiten van kennis en ‘good practices’ op het gebied van Informatieveiligheid en Privacy. Het netwerk staat open voor medewerkers uit alle lagen van de overheid. De kennispartners zijn marktpartijen die met gesloten beurs deelnemen in het kennisnetwerk en dat in een convenant bekrachtigen. Zie verder www.cip-overheid.nl, waar veel nuttige hulpmiddelen te vinden zijn.

Tijdens de Alert Online tweeweekse verzorgt CIP een tiental sessies van haar ‘Serious Game Crisis’, een leerzaam en ludieke oefening in crisismanagement. Op verschillende plaatsen in het land wordt deze uitgevoerd bij diverse organisaties. De piek is op 12 oktober, als in Den Haag (bij de VNG) vier sessies worden uitgevoerd en in Amsterdam (bij UWV) twee.

Nederlanders onderschatten kans dat zij slachtoffer worden

De meerderheid van de Nederlanders (69%) maakt zich weinig zorgen over zijn digitale veiligheid. Zij schatten de kans dat zij slachtoffer wordt van de grootste dreigingen op internet, zoals ransomware, phishing en malafide advertenties, veel lager in dan in werkelijkheid het geval is. Hoewel de helft van de Nederlanders bekend is met online, gedraagt lang niet iedereen zich daarnaar. Zo verzuimen veel Nederlanders automatische updates aan te zetten (52%) of regelmatig back-ups te maken (eveneens 52%), terwijl deze maatregelen cruciaal zijn om je bijvoorbeeld tegen ransomware te beschermen en schade bij besmetting te beperken.

Tips voor online veiligheid

Voor wie zich tegen online gevaren wil wapenen, geeft Alert Online vijf tips:

  • Maak regelmatig een back-up van bestanden
  • Update software direct. Het helpt om automatisch updaten in te stellen
  • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Het kan een valse e-mail zijn.
  • Bescherm je online privacy. Het is echt niet nodig dat iedereen alles van je weet.
  • Wees altijd kritisch. Is de webwinkel te vertrouwen? Waar gaat de link naar toe? Wie vraagt je om persoonlijke informatie? Is het echt nodig een kopie van je identiteitsbewijs te sturen?

Meer tips staan op: www.alertonline.nl/tips

Over Alert Online
Alert Online is de jaarlijkse bewustwordingscampagne die dit jaar plaatsvindt van 3 tot en met 14 oktober 2016. Alert Online is een initiatief van de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de wetenschap. Tweehonderd partijen zetten zich in om de bewustwording en kennis over online veiligheid te vergroten en digitaal veilig gedrag te stimuleren. Dit jaar staat de Alert Online campagne in het teken van cyberskills – weten, kunnen en doen. De campagne Alert Online 2016 wordt georganiseerd door ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Kijk voor meer informatie op www.alertonline.nl.

Wat heeft u aan het CIP
Door het jaar heen worden tal van kennissessies georganiseerd in Domeingroepen en zg. ‘Practitioners Communities’. Vanuit deze subcommunities is een scale van nuttige, vrij bruikbare producten ontwikkeld. Het betreft kaders voor ontwikkeling van veilige software en mobiele apps (Grip op Secure Software, SSD), handreikingen voor verantwoord gegevensgebruik (Grip op Privacy), Materiaal voor gebruik in bewustwordingsprogramma’s (Filmmateriaal , e-Learning-modules) en nog veel meer.
Alles is te vinden op de site www.cip-overheid.nl.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren