partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina VNG Realisatie

partnerpagina vng realisatie

Amsterdam lonkt (weer) naar open source

door: Frits de Jong , 5 februari 2020

Amsterdam een open source software

De gemeente Amsterdam onderzoekt hoe een deel van haar producten aangeboden kan worden als opensourcesoftware. Zo wordt er gewerkt aan onder meer een implementatiestrategie die komend voorjaar moet leiden tot concrete acties. Eén van de inspiratiebronnen voor Amsterdam is uiteraard Common Ground.

lees meer

SIEM en SOC verhogen digitale weerbaarheid

door: Frits de Jong, 12 november 2019

hacker

Computerdreigingen, zoals hackpogingen, ransomware of malware: niemand heeft er graag mee te maken. Ook gemeenten niet. Om de digitale weerbaarheid bij gemeenten te verhogen, zijn binnenkort SIEM en SOC verplicht. Onder de vlag van GGI-Veilig pakken gemeenten dit gezamenlijk op. Een van de koplopers op het gebied van digitale weerbaarheid, is het samenwerkingsverband DOWR.

lees meer

Het juiste kanaal kies je zelf

31 oktober 2019

illustratie VNG-R

De koning zegt het, de Agenda Digitale Overheid zegt het, de Nationale ombudsman zegt het namens de inwoners. En – minstens zo belangrijk – de gemeenten willen het: de dienstverlening aan inwoners en ondernemers moet beter. VNG Realisatie ontwikkelt samen met de gemeenten een aanpak voor passende dienstverlening. Een effectief hulpmiddel daarbij is een doordachte kanaalstrategie.

lees meer

‘ICT is de ruggengraat van de organisatie’

door: Frits de Jong, 2 oktober 2019

Wobine Buijs

Op de slotdag van het Fieldlab Common Ground (zie: kader) was de blik met name gericht op de rol van de bestuurders. Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss hield een boeiend betoog over het belang van ICT en Common Ground en deed een appèl op al haar collega-bestuurders deze ontwikkeling actief te steunen.

lees meer

‘De kussens moeten flink worden opgeschud’

Gemeente Breda vindt Gemeentelijk Gegevenslandschap hard nodig

26 juni 2019

Breda

In juni en juli houdt VNG Realisatie meerdere bijeenkomsten in het kader van een consultatie rondom de uitwerking van het Gemeentelijk Gegevenslandschap. Waarom is zo’n landschap belangrijk, welke problemen lost het op en wat is de link met Common Ground?

lees meer

Ameland als 200ste gemeente over op IPv6

17 juni 2019

Ameland

Onlangs is Ameland als 200ste gemeente aangesloten op IPv6, een nieuwe reeks internetadressen. Die nieuwe reeks is nodig nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van apparaten die vragen om een directe toegang tot internet en de oude reeks internetadressen (IPv4) opraakt.

lees meer

Ook Rotterdam nu aangesloten op govroam

4 juni 2019

govroam

Govroam* is de netwerkdienst waarmee medewerkers van de overheid veilig op internet kunnen inloggen. Sinds de start in 2015 zijn circa 300 partijen uit de publieke sector aangesloten, waaronder 165 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Begin mei sloot ook de gemeente Rotterdam aan.

lees meer

Een complex en noodzakelijk parcours

Gegevensmanagement:

door: Quita Hendrison, 9 mei 2019

data

‘Samen het gegevenslandschap harmoniseren.’ Zo luidde de titel van het alweer het derde symposium over gegevensmanagement, georganiseerd door de Expertgroepen Gegevensmanagement van NORA en GEMMA. Een titel met een brede lading, aldus Wim Stolk, voorzitter van de Expertgroepen.

lees meer

Informatieveiligheid moet in het gemeentelijk DNA

door: Marieke Vos , 24 april 2019

VNG Realisatie ENSIA

Omdat informatievoorziening voor gemeenten cruciaal is, hoort de beveiliging daarvan hoog op de agenda te staan van het gemeentelijk bestuur en de gemeenteraad. Vanzelfsprekend? Blijkbaar niet. In IJsselstein verleiden een bestuurder en een raadslid hun collega’s tot meer i-bewustzijn.

lees meer

Gemeenten op weg naar de Woo

door: Frits de Jong, 18 april 2019

Open

Het moet al raar lopen willen de Tweede en Eerste Kamer niet akkoord gaan met de wijzigingswet Wet open overheid (Woo). Maar wat betekent die Woo eigenlijk voor gemeenten en hoe moeten zij zich daarop voorbereiden? Een Meetup in Utrecht gaf antwoorden op een groot aantal vragen.

lees meer