
zoeken binnen de website
Partnerpagina VNG Realisatie
4 t/m 11 november: Vierde Week van Grip op Informatie
30 september 2021

Van donderdag 4 tot en met 11 november 2021 organiseert VNG Realisatie samen met een groot aantal gemeenten en andere overheidsorganisaties de vierde week van Grip op Informatie. Een week met 14 webinars en 39 sprekers. De webinars van Grip op Informatie staan allemaal in het teken van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid.
De Stembureau-applicatie en de driedaagse verkiezingen
door: Karina Meerman, 12 juli 2021

De Gemeente Tilburg koos vorig jaar voor de StembureauApp om meer grip te krijgen op de processen rondom de stembureaus en uitslagverwerking bij de landelijke verkiezingen in maart. Dat is zeker gelukt, maar niet dankzij de verkiezingen zelf waar de regels voortdurend veranderden, tot op de verkiezingsdagen zelf.
Bestuurders, informatiehuishouding is ook uw zaak
door: Karina Meerman, 30 juni 2021

De Wet open overheid (Woo) gaat nog meer vragen van de hoeders en beheerders van de gemeentelijke informatiehuishouding. De regels worden strenger voor het openbaar maken van informatie en de duurzame opslag van digitale documenten. Dat kan alleen maar als de basis op orde is. En dat kan alleen maar wanneer ook bestuurders zich actief gaan bemoeien met een betere grip op informatie.
Gegevensuitwisseling arbeidsmarkt: Makkelijker matchen met VUM
door: Quita Hendrison, 23 juni 2021

De vraag van werkzoekenden en het aanbod van werkgevers zo goed mogelijk matchen; dat is het ultieme doel van het programma Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens, oftewel VUM. Dat klinkt eenvoudig, maar is dat niet. De uitwisseling van gegevens is ook op dit terrein nog ingewikkeld. De VNG, UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen daar met VUM verandering in brengen.
Hoe organiseer je veilig gebruik van Haal Centraal API’s?
door: Quita Hendrison, 28 april 2021

Gemeenten moeten basisgegevens rechtstreeks kunnen afnemen bij de landelijke registraties: dat is wat het programma Haal Centraal wil realiseren, in lijn met de informatiekundige visie Common Ground. Een belangrijke schakel in de uitvoering zijn de Haal Centraal API’s die rechtstreeks ophalen bij de bron mogelijk maken. Veilig gebruik vraagt om investeringen aan de kant van gemeenten in beveiliging, autorisatie, protocollering en identiteitsbeheer.
Spotlights op datagestuurde fraudebestrijding
door: Ingrid Hoogstrate, 14 april 2021

De combinatie datagebruik en privacy ligt al jaren onder een vergrootglas. Zeker ook waar het gaat om fraudebestrijding door de overheid. Toch is er veel mogelijk als we een aantal belangrijke AVG-principes in acht nemen en rekening houden met ethische aspecten.
Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
door: Quita Hendrison, 31 maart 2021

Dorinie Edelaar is CISO van de gemeente Helmond en ENSIA-coördinator. Als zodanig neemt ze ook deel aan het Gebruikersoverleg ENSIA. Dat is dé plek waar de ENSIA-coördinatoren, of hun vertegenwoordigers, hun stem kunnen laten horen. En niet zonder succes.
15 t/m 22 april: week van de Grip op informatie
18 maart 2021

Van donderdag 15 tot en met donderdag 22 april vindt de derde week van Grip op Informatie plaats met een groot aantal gemeenten. Er worden twaalf webinars gegeven met 37 sprekers uit 16 gemeenten. De bijeenkomsten staan allemaal in het teken van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid.
De impact van corona in cijfers
door: Karina Meerman, 12 november 2020

Het gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente, een product van VNG Realisatie, publiceert sinds april dit jaar een uitgebreid dashboard over de impact van COVID-19 op gemeenten. Niet alleen over het virus zelf, maar ook over de gevolgen voor bijvoorbeeld economie, werkgelegenheid, openbare orde en gemeentefinanciën. Saillant detail: hoe vollediger de data zijn die gemeenten zelf aanleveren, hoe nuttiger het platform voor hen wordt.
Open Webconcept als motor voor Common Ground
door: Quita Hendrison, 21 oktober 2020

De transitie naar Common Ground: niet voor niets ligt daar een meerjarenplan onder. Want het vraagt nogal wat van gemeenten om je informatiehuishouding op een hele andere manier in te richten. Vooral van kleine(re) gemeenten die niet altijd over voldoende expertise en middelen beschikken. Althans, dat is de gedachte. Gemeente Buren (inwonertal ruim 26.5000) laat het tegendeel zien.