partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina VNG Realisatie

partnerpagina vng realisatie

Ameland als 200ste gemeente over op IPv6

17 juni 2019

Ameland

Onlangs is Ameland als 200ste gemeente aangesloten op IPv6, een nieuwe reeks internetadressen. Die nieuwe reeks is nodig nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van apparaten die vragen om een directe toegang tot internet en de oude reeks internetadressen (IPv4) opraakt.

lees meer

Ook Rotterdam nu aangesloten op govroam

4 juni 2019

govroam

Govroam* is de netwerkdienst waarmee medewerkers van de overheid veilig op internet kunnen inloggen. Sinds de start in 2015 zijn circa 300 partijen uit de publieke sector aangesloten, waaronder 165 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Begin mei sloot ook de gemeente Rotterdam aan.

lees meer

Een complex en noodzakelijk parcours

Gegevensmanagement:

door: Quita Hendrison, 9 mei 2019

data

‘Samen het gegevenslandschap harmoniseren.’ Zo luidde de titel van het alweer het derde symposium over gegevensmanagement, georganiseerd door de Expertgroepen Gegevensmanagement van NORA en GEMMA. Een titel met een brede lading, aldus Wim Stolk, voorzitter van de Expertgroepen.

lees meer

Informatieveiligheid moet in het gemeentelijk DNA

door: Marieke Vos , 24 april 2019

VNG Realisatie ENSIA

Omdat informatievoorziening voor gemeenten cruciaal is, hoort de beveiliging daarvan hoog op de agenda te staan van het gemeentelijk bestuur en de gemeenteraad. Vanzelfsprekend? Blijkbaar niet. In IJsselstein verleiden een bestuurder en een raadslid hun collega’s tot meer i-bewustzijn.

lees meer

Gemeenten op weg naar de Woo

door: Frits de Jong, 18 april 2019

Open

Het moet al raar lopen willen de Tweede en Eerste Kamer niet akkoord gaan met de wijzigingswet Wet open overheid (Woo). Maar wat betekent die Woo eigenlijk voor gemeenten en hoe moeten zij zich daarop voorbereiden? Een Meetup in Utrecht gaf antwoorden op een groot aantal vragen.

lees meer

Concrete resultaten in de GGU

door: Marieke Vos, 19 februari 2019

VNG

Gemeenten besteden 52,3 miljoen euro aan de ontwikkeling van gezamenlijke producten en diensten via het fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Hugo Aalders, directeur VNG Realisatie, vertelt wat gemeenten in 2019 uit dat fonds kunnen verwachten.

lees meer

‘Er is een Wabo nodig voor het sociaal domein’

Gemeente Waddinxveen hanteert integrale aanpak

door: Frits de Jong, 14 januari 2019

Waddinxveen

Binnen het sociaal domein meekijken op de hulpvraag achter een aanvraag. ‘Nee’ durven zeggen als een aanvraag voor een rolstoel wordt ingediend, maar met aandacht voor de ‘waarom’-vraag. In de gemeente Waddinxveen hebben ze er inmiddels de nodige ervaring mee. Makkelijk is het niet, want wil de aanpak resultaat hebben, dan moet de complete organisatie op de kop.

lees meer

Laagdrempelige dienstverlening met een app

door: Marieke Vos, 4 december 2018

app RSD De Liemers

Vacatures vinden voor betaald en vrijwilligerswerk, weten wanneer je uitkering wordt overgemaakt: cliënten van de Regionale Sociale Dienst De Liemers gebruiken daar sinds kort een app voor. De app bestaat uit een aantal standaard bouwstenen die in elke huisstijl getoond kunnen worden. Inmiddels gebruiken ook andere gemeenten de app.

lees meer

Waarom zou je het zelf doen?

Gemeenten omarmen GGI

door: Frits de Jong, 12 november 2018

puzzelstukjes

De overheid bestaat nog steeds uit een groot aantal ‘eilandjes’. Met ieder hun eigen systeempjes, standaarden en opvattingen. De gemeenten willen hier snel korte metten mee maken: met de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). Het zou mooi zijn als uiteindelijk meer overheden meedoen. “Ik zou het een beetje raar vinden als provincies en waterschappen hun eigen PGI of WGI maken.”

lees meer

'We laten de huidige informatievoorziening niet vallen'

door: Robbert-Jan Gorgels , 18 oktober 2018

Rails

Aan Common Ground wordt volop gewerkt, maar deze nieuwe gemeentelijke ICT-infrastructuur is bepaald nog niet gebruiksklaar. Wat is wijsheid in deze periode tussen ‘oud’ en ‘nieuw’? En wat gebeurt er nu met de ondersteuning van de gemeentelijke ICT door VNG Realisatie? Theo Peters, Unitmanager Architectuur en Standaarden bij VNG Realisatie, deelt zijn visie. “We gooien oude schoenen niet weg voor we nieuwe hebben.”

lees meer