partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina VNG Realisatie

partnerpagina vng realisatie

IPv6, en nu echt

Gemeenten kunnen niet langer wegduiken voor de toekomst

door: Quita Hendrison, 6 februari 2018

Netwerk

Alle gemeenten moeten snel over naar IPv6. Hebben we dat niet eerder gehoord de afgelopen pak ‘m beet vijftien jaar? Zal zo’n vaart wel niet lopen dus. Of toch? We vragen het aan Erik Huizer, internetpionier en voorzitter van de IPv6 Taskforce, ingesteld door het ministerie van EZK.

lees meer

Digitale Agenda 2020 is vooral een beweging

door: Marieke Vos, 1 februari 2018

VNG Realisatie

Ruim twee jaar zijn gemeenten nu bezig met het programma Digitale Agenda 2020. “Nog twee jaar te gaan om de doelstellingen en ambities die we aan de start van het programma formuleerden, te realiseren”, zegt Ingrid Hoogstrate, waarnemend directeur van KING, nu VNG Realisatie. Ze vertelt dat het programma in de afgelopen twee jaar een basis heeft gelegd voor de volgende stap.

lees meer

Geodata als spin in het web

door: Quita Hendrison, 24 januari 2018

Spinnenweb

In hoeverre kun je geodata, oftewel ruimtelijke informatie, inzetten om te sturen in het sociaal domein? In 2015 is een aantal gemeenten, waaronder Uden, met die vraag aan de slag gegaan via een pilot op de Pilotstarter. “De pilotfase laten we binnenkort los, maar af is zo’n traject natuurlijk nooit. Wel verandert het van pilot in methodiek. Zover zijn we nu.”

lees meer

‘Jouw succes, mijn succes’: Marktplaats voor beproefde oplossingen

20 december 2017

Succes

Om ervoor te zorgen dat de overheid de verwachtingen waarmaakt die inwoners hebben van moderne, veelal digitale dienstverlening, moet er nog een hoop gebeuren. ‘Het is verbijsterend hoe weinig aandacht het kabinet hiervoor heeft in het regeerakkoord’, zo luidt de bijna-noodkreet van Franc Weerwind in een onlangs verschenen artikel in Trouw (13 december).

lees meer

‘Dekking van govroam bepaalt het succes’

12 december 2017

govroam - wifi

Steeds meer overheden sluiten aan op govroam, een service die het voor ambtenaren mogelijk maakt veilig in te loggen op een bestaand wifi-netwerk bij aangesloten publieke organisaties. Ook Den Helder is inmiddels aangesloten. “Maar govroam slaagt alleen als gemeenten en andere overheden ook aansluiten. Het heeft geen zin om dit alleen als lokale overheid op te zetten.”

lees meer

‘Het gaat er om dat je van elkaar leert’

door: Peter van de Kasteelen, 7 december 2017

Grafiek

De Brabantse gemeente Uden staat stevig op de kaart als het gaat om datagedreven werken. De weg daarnaartoe vergde het nodige doorzettingsvermogen van Juanita van der Hoek, programmamanager Sociaal Domein en data science pionier. Hoe zijn in Uden de eerste stappen gezet, welke successen zijn geboekt en wat krijgt de rest van de organisatie mee?

lees meer

De blockchaincoalitie begint in Zuidhorn

door: Quita Hendrison, 24 november 2017

Fiets

Kijk naar buiten. Zie hoe de wereld verandert. Zie hoe technologie zich ontwikkelt en pak vervolgens uit het palet van technologische mogelijkheden die dingen op die je kunt inzetten voor de samenleving. Dat is de even Gronings nuchtere als idealistische aanpak waarmee de relatief kleine gemeente Zuidhorn groot uitpakt met blockchaintechnologie.

lees meer

Gegevens zijn de grondstof van de overheid

door: Marieke Vos, 22 augustus 2017

gegevensmanagement

Gegevensmanagement is essentieel voor de informatiehuishouding van organisaties. Bijvoorbeeld om adequaat te kunnen reageren op een datalek. Er is echter nog wel wat lobbywerk te verrichten, want gegevensmanagement staat niet bovenaan de prioriteitenlijst.

lees meer

Informatiebeleid en het belang van een plan

29 juni 2017

Gemeentehuis Zwolle

Decentralisatie, de omgevingswet, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen; het speelveld rond gemeenten wordt steeds complexer. En daarmee ook het informatiebeleid. De noodzaak van een duidelijke visie op informatievoorziening wordt gevoeld. In Zwolle en Bronckhorst zijn al grote stappen gezet. Met de Digitale Agenda 2020 als belangrijke richtingaanwijzer.

lees meer

Samen bouwen aan een infrastructuur voor iedereen

28 februari 2017

We hebben al veel bouwstenen voor een sterke e-overheid. Er ontbreken echter een aantal essentiële elementen die deze bouwstenen met elkaar verbinden tot een krachtig geheel.

lees meer