
zoeken binnen de website
Partnerpagina VNG Realisatie
Laagdrempelige dienstverlening met een app
door: Marieke Vos, 4 december 2018

Vacatures vinden voor betaald en vrijwilligerswerk, weten wanneer je uitkering wordt overgemaakt: cliënten van de Regionale Sociale Dienst De Liemers gebruiken daar sinds kort een app voor. De app bestaat uit een aantal standaard bouwstenen die in elke huisstijl getoond kunnen worden. Inmiddels gebruiken ook andere gemeenten de app.
Waarom zou je het zelf doen?
Gemeenten omarmen GGI
door: Frits de Jong, 12 november 2018

De overheid bestaat nog steeds uit een groot aantal ‘eilandjes’. Met ieder hun eigen systeempjes, standaarden en opvattingen. De gemeenten willen hier snel korte metten mee maken: met de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). Het zou mooi zijn als uiteindelijk meer overheden meedoen. “Ik zou het een beetje raar vinden als provincies en waterschappen hun eigen PGI of WGI maken.”
'We laten de huidige informatievoorziening niet vallen'
door: Robbert-Jan Gorgels , 18 oktober 2018

Aan Common Ground wordt volop gewerkt, maar deze nieuwe gemeentelijke ICT-infrastructuur is bepaald nog niet gebruiksklaar. Wat is wijsheid in deze periode tussen ‘oud’ en ‘nieuw’? En wat gebeurt er nu met de ondersteuning van de gemeentelijke ICT door VNG Realisatie? Theo Peters, Unitmanager Architectuur en Standaarden bij VNG Realisatie, deelt zijn visie. “We gooien oude schoenen niet weg voor we nieuwe hebben.”
Data voor verrijking en duiding
Apps ondersteunen gemeente Eindhoven bij handhaving wetgeving
door: Frits de Jong, 10 oktober 2018

Bedrijf opstarten zonder benodigde milieuvergunning of melding, of verzuimen energiebesparende maatregelen te nemen? Grote kans dat je er binnen de gemeente Eindhoven als bedrijf niet mee wegkomt. Om te voldoen aan bestaande wetgeving wordt er gebruikgemaakt van apps, die niet alleen zorgen voor een stuk verlichting van de werkzaamheden, maar ook voor een verrijking en duiding van de data.
Continu op zoek naar de zwakste schakel
Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging belangrijk hulpmiddel CISO
door: Frits de Jong, 14 augustus 2018

De komende jaren verzekerd zijn van een baan? Word CISO! Wat je in huis moet hebben? Naast voldoende kennis van (security-)zaken moet je als ‘chef beveiliging’ in ieder geval in staat zijn om mensen binnen je organisatie aan te spreken op hun gedrag, ongeacht rang/functie en positie. Het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging van de IBD kan daarbij goed van pas komen.
Vuist tegen cyberdreiging
Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH):
1 augustus 2018

Digitale spionage, computersystemen die zo lek zijn als een mandje of gevoelige informatie die op straat ligt? Het zijn allang geen uitzonderingen meer. Alle reden voor gemeenten om vol in te zetten op informatieveiligheid en privacy. “We moeten voortdurend voorbereid zijn op aanvallen.”
Computer can’t say no!
Algoritme en bijstandsfraude
door: Quita Hendrison, 19 juli 2018

‘Algoritme voorspelt wie fraude pleegt bij bijstandsuitkering’, kopte de NRC (18 april) en al snel volgden er Kamervragen. Een inmiddels even voorspelbare als begrijpelijke reactie zodra het erop lijkt dat de computer het nemen van besluiten over mensen van de mens overneemt. Met de nadruk op ‘lijkt’, want de feiten vertellen wat anders.
‘Leer de goede vragen te stellen’
Gros Rekenkamers in de weer met thema informatiebeveiliging
door: Frits de Jong, 5 juli 2018

Namen, adressen en BSN-nummers van inwoners die op straat liggen? Informatiebeveiliging wordt steeds belangrijker, ook al dringt dat nog niet altijd door tot colleges van B&W en/of gemeenteraden. Voor die laatste groep zijn lokale en regionale rekenkamers en rekenkamercommissies de hulplijn, maar ook die worstelen vaak nog met het thema.
DCMR en inkoop: een onwrikbaar geloof in gezamenlijkheid
door: Daan Oltheten, 26 juni 2018

Vanuit VNG Realisatie (voorheen KING) worden sinds een aantal jaar gezamenlijke aanbestedingen op het gebied van telecommunicatie gedaan. DCMR, de milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee, heeft ervaring met dergelijke trajecten. Sinds 2000 doet zij mee met gezamenlijke telefonieaanbestedingen.
Voors en tegens cloudoplossingen
Fusie zet Schagen op pad virtualisatie
door: Frits de Jong, 21 juni 2018

Het lijkt zo gemakkelijk: zet al je gemeentelijke toepassingen in de cloud en klaar is Kees. Maar er komt veel bij kijken. Wat zet je in de cloud? Wie mag er in de cloud? Hoe ga je om met partijen die ondersteuning bieden vanuit het buitenland? Wat doet het met je bedrijfsvoering als één of meerdere dataverbindingen uitvallen? De gemeente Schagen zag al dit soort vragen voorbijkomen en heeft de cloud succesvol omarmd voor haar dienstverlening.