Digitale toekomst eu
Nieuws

Overheid en technologie: een sterke combinatie

De GovTech Summit in Den Haag trok begin deze maand een mengeling van deelnemers en sprekers, van (inter)nationale studenten tot en met buitenlandse overheidsfunctionarissen. In alle sessies klonk positivisme over de kansen voor overheid en digitale technologie. Ook Living in EU was aanwezig, met stichting STIP als praktisch voorbeeld van zo’n positieve kans.

Living-in.EU maakt toolboxes met digitale oplossingen voor burgemeesters en ministers.

Oorlog, pandemie, inflatie, energieproblemen en klimaatverandering: ze zijn er, dat is afschuwelijk, maar tegelijkertijd zijn deze crises drijvers van technologische innovatie. Dat was door de bank genomen de boodschap op de GovTech Summit, dat technologie en overheid in een flitsend, hip jasje steekt (of beter gezegd: in T-shirt en spijkerbroek). “Deze tijden kunnen overweldigend lijken, maar we zijn niet machteloos,” zei Daniel Korski in de opening. Hij is mede-oprichter van PUBLIC, organisator van de bijeenkomst. “Overheden kunnen een verschil maken wanneer ze goed en snel gebruiken weten te maken van technologie.” Zolang de focus op mensen blijft en overheid samenwerkt met bedrijven, burgerorganisaties en kennisinstellingen. Daarom waren beginnende en ervaren tech-bedrijven aardig vertegenwoordigd in het programma.

Samenwerken

In de openingsvideo onderstreepten een variëteit aan mensen de blijde boodschap. Onder hen ook Nathan Ducastel, directeur van VNG Realisatie. Hij legde de nadruk op samenwerking: tussen private en publieke organisaties; kennisinstellingen en beleidsmakers, maar ook tussen financiële, technische en juridische specialisten.
Veel aandacht ook op deze GovTech Summit voor de overheidstaken in Oekraïne, met vicepremier Mykhailo Fedorov als de prominentste spreker. Deze jongste minister van Oekraïne heeft digitale transformatie als portefeuille. Hij sprak over de rol van digitalisering in tijden van oorlog en wederopbouw in een interview met Korski, wat hier te bekijken is.

Met STIP

Eddy Hartog is hoofd Technologieën voor Smart Communities van de Europese Commissie. Hij kreeg vijf minuten op het podium, maar wist die ten volle te benutten voor de introductie van Living-in.EU. “Wij maken toolboxes met digitale oplossingen voor burgemeesters en ministers.” Hij riep de zaal op om de declaratie te ondertekenen rondom de digitale transformatie van steden en gemeenschappen op z’n Europees. “Ben je geen burgemeester of minister, geef ons dan een ‘citizen like’. Dat helpt ons om de beweging te laten groeien.”

Met de VR-bril op krijgen mensen goed idee van de werkomgeving, ze kunnen immers echt rondkijken.

In de stand van Living-in.EU was zo’n oplossing uit de digitale gereedschapskist live te ervaren. Stichting STIP wil participatie bevorderen door technologie en maakt daarvoor gebruik van virtual reality. Project VR Works maakt filmpjes over beroepen die mensen direct duidelijk maken wat zo’n beroep inhoudt, bijvoorbeeld voor logistiek medewerkers of leerling lassers. Met de VR-bril op krijgen mensen goed idee van de werkomgeving, ze kunnen immers echt rondkijken. De begeleidende vertelstem met toelichting is beschikbaar in tientallen talen.
Ook maakt VR Works digital twins van bepaalde handelingen, perfecte replica’s van (bijvoorbeeld) inpakwerk aan de lopende band. Mensen kunnen virtueel oefenen met het werk, voor ze echt aan de slag gaan. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen: ze weten wat ze kunnen verwachten en dat ze het werk aankunnen.

GovTech pitches

Afsluiter van de dag waren vijf pitches van startups. De winnaar was het Spaanse Tucuvi, een oplossing voor het gebrek aan menskracht in de gezondheidssector. Huisartsen en zorgmedewerkers zijn veel tijd kwijt aan het bellen van patiënten met chronische aandoeningen, voor monitoring en opvolging. Tucuvi gebruikt AI om die telefoontjes te plegen. Door gebruik van Natural Language Programming (NLP) klinkt dit allerminst robotachtig. Patiënten weten dat ze een virtueel persoon aan de lijn krijgen (genaamd LOLA) en uit de pilots bleek het merendeel dat niet erg te vinden. Ze weten namelijk dat de gegevens die zij delen, doorgegeven worden aan hun huisarts en dus hun zorg ten goede komt.

Fast state

Tot slot was het podium aan het Oekraïens parlementslid Dmytro Natalukha, tevens voorzitter van het parlementaire comité voor economische zaken. Hij noemde de GovTech Summit als een van de meest inspirerende uit zijn loopbaan. Met de oprichters van organisator PUBLIC praatte hij onder andere over de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog. Hij sprak van een ‘fast state’, een land dat in staat is snel te veranderen met een overheid die niet bang is voor verandering. Gevraagd naar hoe deelnemers hun steun konden betuigen, zei hij: “Help ons in de strijd tegen desinformatie. Wij hebben daar niet iedere dag, maar ieder uur mee te maken.”

GovTechNL

Nederland krijgt zijn eigen community op het gebied van GovTech. Dit “centrum voor civiele innovatie” is opgericht door onder andere The Hague Tech, DigiCampus en PLINT. Hun missie is om “leidend te worden in de Europese ontwikkeling van burgerlijk bestuur” (civic government). GovTechNL wil een netwerk zijn van innovatieve professionals die willen bijdragen aan een overheid die technologie snapt en de mens centraal stelt.
Kijk voor meer informatie op GovTechNL

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren