partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina VNG Realisatie

partnerpagina vng realisatie

Bestuur VNG verklaart Haal Centraal API-specificaties tot standaard

door: Steven Weersing

nieuws | 3 juni 2022

Het bestuur van de VNG heeft de Haal Centraal API-specificaties op 30 mei tot standaard verklaard volgens het principe ‘pas-toe-of-leg-uit’. De standaard gaat in per 1 oktober 2022. Vanaf dan moeten gemeenten bij het toepassen van API’s om gegevens op te halen (waar mogelijk) de gestandaardiseerde specificaties gebruiken, of uitleggen waarom ze dat niet doen.

Invoering van deze standaard vraagt om actie van de gemeentelijke ICT-afdeling en de afdeling Inkoop. | Beeld: Shutterstock

Wat moeten gemeenten doen?

Invoering van deze standaard vraagt actie van de gemeentelijke ICT-afdeling en de afdeling Inkoop. Het programma Haal Centraal ondersteunt gemeenten hierin met diverse hulpmiddelen.

  • Ga in gesprek met softwareleveranciers over het implementeren van de specificaties in applicaties die gebruikmaken van basisgegevens uit landelijke registraties.
  • De API-specificaties moeten worden meegenomen in de aanbesteding van nieuwe systemen bij marktpartijen.

Over het programma Haal Centraal

Het programma Haal Centraal ontwikkelt API’s (Application Programming Interfaces) waarmee overheidsorganisaties basisgegevens rechtstreeks bij de landelijke registraties kunnen bevragen. Er zijn nu vier API-specificaties beschikbaar voor overheidsorganisaties:

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) Bevragen API;
  • Basisregistratie Kadaster (BRK) Bevragen API;
  • Waardering Onroerende Zaken (WOZ) Bevragen API;
  • Basisregistratie Personen (BRP) Bevragen API.

Lees het volledige bericht op de website van de VNG

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.