Podcast Gamechangers #1: De ontwikkeling van een platform ecosysteem

KLIK HIER om de podcast te beluisteren via Soundcloud

Welkom bij de eerste aflevering van een serie van twee podcasts. We kennen allemaal Apple of Amazon als platform, daar kunnen duizenden partijen op aanhaken. Common Ground kan dat voor de overheid worden. Om dat goed te kunnen laten functioneren moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. En soms moeten ook zaken verplicht gesteld worden om het te laten werken. Al met al vormt een platform een complex geheel van partijen en rollen.

Door het gebruiken van open standaarden kunnen veel meer partijen er mee werken en zijn ook meer toepassingen mogelijk. Voordeel is ook dat het transparant is, wat niet betekent dat het allemaal op straat ligt. Daarin zijn keuzes te maken. Een platform als Google staat veel meer open voor hergebruik van technologie dan bijvoorbeeld Apple. Belangrijk is om hierover met elkaar afspraken te maken.

Wat vraagt de ontwikkeling naar een platform ecosysteem van overheidsorganisaties?

Onder leiding van Diederik van Leeuwen, programmadirecteur UBR, gaan met elkaar in gesprek:

Ard-Pieter de Man is hoogleraar Management Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zelfstandig organisatieadviseur

Carla Admiraal is manager Innovatie en Vernieuwingen bij Dimpact

Theo Peters is Chief Technical Officer bij VNG Realisatie

De podcast is ook te beluisteren via Spotify.

Over overheids-ICT-landschap in transformatie

De overheids-ICT staat voor grote uitdagingen. We moeten flexibel inspelen op nieuwe wetgeving en onze burgers en bedrijven verwachten vloeiende dienstverlening. We zitten bovendien in een situatie waarin we voor onze kernprocessen te veel afhankelijk zijn van externe leveranciers. Met de informatiekundige visie Common Ground zijn gemeenten gezamenlijk hun digitale dienstverlening aan het opbouwen. Dat leidt tot een grote rolverschuiving voor de overheid: we moeten met verschillende partners samenwerken in een ecosysteem aan applicaties die door verschillende partijen worden ontwikkeld. Wat betekent dat in de praktijk? Welke vragen roept dit op? Is Common Ground een blauwdruk voor de hele overheid of zijn er meer gamechangers? In een serie artikelen op iBestuur.nl en in podcasts verkennen we deze bewegingen.

Deze serie is een samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, VNG Realisatie, Dimpact en iBestuur.