Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Bedrijf zoekt universiteit
De opkomst van strategische publiek-private partnerships in onderzoek
door: Jasper Deuten en Sue-Yen Tjong Tjin Tai, 2 juli 2019

Strategische publiek-private partnerships zijn in opkomst. Grote bedrijven ontwikkelen manieren om effectief en langdurig met zorgvuldig geselecteerde universiteiten samen te werken. Nederlandse universiteiten slagen erin om grote en wereldwijd opererende bedrijven aan zich te binden.
Datagedreven overheid kan niet zonder bedrijfsleven
door: Steef de Vries en Christian Verhagen, 17 juni 2019

Bij het aanpakken van maatschappelijke problemen komt steeds vaker datagedreven werken om de hoek kijken. Maar échte meerwaarde vindt pas plaats op het moment overheden, bedrijfsleven en de wetenschap de samenwerking opzoeken. “Als je besluit op deze manier samen te werken zul je zien dat grenzen vervagen en dat mensen met elkaar een band opbouwen.”
PGB2.0: quick win of lijdensweg?
door: Henk Plessius, 11 juni 2019

Al jaren wordt er gesteggeld om het pgb-systeem eenvoudiger te maken, maar tot nu toe schiet het niet echt op. Wat betreft Henk Plessius is de oplossing relatief simpel. “Laat de één loketgedachte los, richt de aandacht op het aanvraagproces en zorg dat papieren procedures worden gedigitaliseerd.”
reacties: 1
Vijf adviezen voor BIT 2.0
door: Joost Visser en Bas Cornelissen, 4 juni 2019

Of en zo ja, in welke vorm het Bureau ICT-Toetsing (BIT) verder gaat, is nog niet duidelijk. De geluiden daar over zijn divers. Joost Visser en Bas Cornelissen zien het BIT graag doorgaan, maar hebben wel adviezen voor een beter BIT. Volgens hen mag het BIT (2.0) meer de verbinding zoeken met kennispartners en kan het, naast kritische constateringen achteraf, een actievere rol invullen bij preventie.
reacties: 3
‘Blockchain is niet meer dan een technologie’
door: Maarten Velthuijs, Jamal Vleij en Tom van Leijsen, 29 mei 2019

In de afgelopen jaren zijn gemeenten op verschillende manieren ‘lekker gemaakt’ met blockchain. Het zou de heilige graal zijn, maar tot nu toe slaat het gebruik van blockchain bij die groep nog niet aan. Volgens Maarten Velthuijs, Jamal Vleij en Tom van Leijsen is blockchain in de kern ook niet zo interessant, maar wél welke toepassingen er mee worden gemaakt.
reacties: 4
'Waarom ik partij ben in een rechtszaak tegen het vakantieregister'
door: Kathalijne Buitenweg, 20 mei 2019

Vorige week is een rechtszaak aangespannen tegen Duitsland, Oostenrijk en meerdere luchtvaartmaatschappijen wegens het opslaan, verwerken en delen van te veel gegevens. Waarschijnlijk is de PNR-richtlijn strijdig met het Europees Grondrechtenhandvest. Om die reden heeft GroenLinks gevraagd om een rechterlijke uitspraak. Nu dat politiek niet gelukt is, sluit Kathalijne Buitenweg zich als burger aan bij de rechtszaak.
'Veiling frequenties overstijgt vullen schatkist'
Maatschappelijke waarde 5G-netwerk zit in de toepassingen
door: Marijn Janssen, Fernando Kuipers en Jolien Ubacht, 16 mei 2019

Lessen van 4G-frequentieveilingen laten zien dat vooraf nadenken over de eisen, zoals dekking, essentieel is. 5G is een kritische infrastructuur en gaat verder dan 4G, waardoor er ook eisen zoals minimale responsietijden, redundantie en resilience bijkomen. Deze zouden moeten worden meegenomen in een veiling. Vooraf regelen voor het versterken van het innovatieklimaat is beter dan achteraf lessen trekken.
E-health: bezint eer ge begint
Van hype naar waardevol digitaliseren
door: Maartje Niezen, 11 april 2019

De Nederlandse overheid stimuleert e-health omdat het bij zou dragen aan een toekomstbestendige gezondheidszorg. Maar we willen te veel en te snel. Om niet blind mee te gaan in het versnellen en opschalen van e-health, zullen we ons beter moeten bezinnen over welke initiatieven er toe doen.
reacties: 1
Traditioneel kijken naar gebruik nieuwe technologie, vertraagt innovatie
door: Martin Pronk, 9 april 2019

Social media bieden, volgens Martin Pronk, voor ons land een uitgelezen kans om het voortouw te nemen om de wetgeving optimaal in te richten, waarbij we nadrukkelijk ook ruimte laten voor de vele mogelijkheden en kansen. Wanneer we dit signaal breder uitdragen, zullen we er op termijn de positieve gevolgen van zien.
LegOps: schakel tussen beleid en uitvoering
Agile aanpak om tot een –I-uitvoerbaar beleid te komen
door: Peter Sciamanda en Jeroen Hak, 4 april 2019

Door middel van een Agile aanpak de kwaliteit en uitvoerbaarheid van toekomstige wet- en regelgeving verhogen, waarbij beleid en uitvoering blijvend samenwerken. Dat is de gedachte achter LegOps (Legislatie en Operatie). Dat de aanpak aanslaat blijkt onder meer uit het feit dat meerdere CIO’s bij uitvoeringsorganisaties sterk geïnteresseerd zijn.
reacties: 3
Opheffen BIT is risico én kans voor Rijks IT
door: Frank Vogelezang en Sytse van der Schaaf, 11 maart 2019

Er komt vooralsnog geen verlenging voor het Bureau ICT-Toetsing (BIT), die in opdracht van de Tweede Kamer, grote rijksbrede IT-projecten vooraf en tijdens de looptijd controleert. De kennis en ervaring wordt de komende twee jaar overgebracht naar de CIO Offices van ministeries zelf. Deze vrijblijvende verplaatsing van de controlefunctie lijkt op het eerste gezicht desastreus. Tegelijkertijd biedt het ook tal van nieuwe kansen voor versteviging van grootschalige IT-programma’s bij de Rijksoverheid.
reacties: 1
Informatiebeheer-by-design als standaard
door: Paul Deurvorst, Marco Klerks en Dirk Schravendeel , 28 februari 2019

Obesitas en dementie. Woorden die je zou verwachten bij een congres over volksgezondheid, maar die onlangs werden uitgesproken tijdens een bijeenkomst over vernieuwende archiefconcepten. De hoeveelheid informatie die de overheid ontvangt, verwerkt, verstuurt en bewaart stijgt explosief. Tegelijkertijd bestaat er toenemende zorg over de terugvindbaarheid van informatie die – naast in databases – is vastgelegd in documenten.
reacties: 2
We hebben deugden nodig voor ethische algoritmes
door: Marc Steen, 27 februari 2019

Het gaat steeds vaker over algoritmes en artificiële intelligentie (AI) in overheid en openbaar bestuur. Zo was daar het ‘Ongevraagd advies over de effecten van de digitalisering voor de rechtsstatelijke verhoudingen’ van de Raad van State, over geautomatiseerde besluitvorming, zelflerende systemen en ketenbesluitvorming. Een mooi onderwerp. Controversieel ook. In de context van bestuur wil je immers ook in kunnen grijpen in automatische besluitvorming en beslissingen kunnen traceren.
Het begin van een succesvol programma
Goed opdrachtgeverschap
door: Robert Jansen en Jan Gudde, 20 februari 2019

Er valt nog veel te verbeteren bij de aanbesteding of uitvoering van ICT-projecten bij de overheid. Terugkerende bottleneck: het opdrachtgeverschap is niet goed (genoeg) ingevuld. Bestuurlijke realiteit en complexiteit zijn hier vaak debet aan. Robert Jansen-de Witte en Jan Gudde, respectievelijk opdrachtnemer en opdrachtgever van het Programma Aanbesteding ICT-werkomgeving Rijk (IWR) over goed opdrachtgeverschap.
Ethiek in de digitale wereld
door: Petra van Driel en Marlies van Steenbergen, 7 februari 2019

Bij het ontwikkelen, gebruiken van en omgaan met ICT-systemen zijn waarden van organisaties, individuen, maar ook van de samenleving als geheel aan de orde. Het bezig zijn met morele waarden en overtuigingen betekent bewust vragen stellen bij het omgaan met de technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden die zich voordoen als gevolg daarvan.