Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Tegen de Wiv 2017: maar waartegen eigenlijk?
door: Eleni Braat, 12 maart 2018

Op 21 maart is het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Eleni Braat vindt de ophef over de Wiv 2017 verwonderlijk. Zo worden de bevoegdheden van de AIVD en MIVD nauwelijks groter dan ze sinds 2002 waren en ook het ‘sleepnet’ bestaat al sinds 2002. “Waartegen stemmen tegenstanders dan precies?”
reacties: 1
Jonge Democraten tégen de sleepwet
door: Kevin Brongers en Ingrid Weerts, 8 maart 2018

De Jonge Democraten (JD) voeren actief campagne tégen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv of ‘sleepwet’). Moederpartij D66 pleit juist vóór deze wet. Waarom breken de Jonge Democraten op dit punt met D66? Kevin Brongers en Ingrid Weerts gaan in op de achtergrond van de wet, de redenen dat de JD zich actief in het publieke debat mengt en wat er volgens hen moet veranderen als de wet terug wordt verwezen naar de tekentafel.
Kunnen algoritmes de stad besturen?
door: Jelle Drost, Menno Heiwegen, Max Potkamp en Isabel van Veen, 5 maart 2018

Steden en dorpen veranderen sterk door internet en technologisering. Maar hoever kan die ontwikkeling gaan? Kunnen algoritmes de ruimtelijke ordening overnemen? En kan de stad dan uiteindelijk zichzelf besturen?
Iedere dag een open data dag
Vijf open data ontwikkelingen
door: Marieke Schenk en Paul Suijkerbuijk, 2 maart 2018

Open data zijn overal. We navigeren er op los in het verkeer, gebruiken Buienradar om de regen te ontwijken, zoeken de handigste routes voor het OV en bestellen eten online. We bekijken informatie over zorg en scholen en de uitgaven van overheden. In veel van deze gevallen gebruiken we open data, vaak zonder dat we het in de gaten hebben. Op 3 maart is het internationale open data dag. Een mooi moment om stil te staan bij de stappen die zijn gezet en nog volgen.
Civil Weapons of Math Retaliation
door: Jelle van der Ster en Siri Beerends, 1 maart 2018

Of het nu gaat om het opsporen van risicoburgers of het aannemen van een nieuwe collega, overheden en bedrijven maken steeds meer gebruik van automatische beslissingen door algoritmen. Een van de grootste misverstanden over algoritmen is dat ze ‘unbiased’ zijn en daardoor rechtvaardige beslissingen nemen. MediaLab SETUP wil een breed maatschappelijk debat stimuleren over de vraag hoeveel en welke besluitvorming we bereid zijn om van algoritmen te accepteren.
‘Taken, bevoegdheden en waarborgen Wiv in balans’
door: Pieter Bindt, 26 februari 2018

Op 21 maart adviseren we het kabinet over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Kiesadvies wordt gegeven door diverse media. Het valt Pieter Bindt, van 2011 tot 2016 directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, op dat sommige kiesadviseurs meer twijfels en aannames hebben dan hij heeft.
reacties: 1
Voordelen van BIM gelden ook voor gemeenten
door: Hein Corstens, 22 februari 2018

In de meeste illustraties van BIM-modellen komen overheden niet voor, terwijl juist zij belangrijke rollen vervullen die te maken hebben met bouwwerkinformatie. Om een begin te maken heeft de VNG, in samenwerking met het BIM Loket, een initiatief genomen door ‘pilotstarters’ te definiëren voor een routekaart en kennisverspreiding met betrekking tot BIM binnen gemeenten.
'Burger onvoldoende juridisch beschermd'
Geautomatiseerde ketenbesluiten & rechtsbescherming
door: Marlies van Eck, 20 februari 2018

Wat gebeurt er bij geautomatiseerde besluiten vanuit de overheid en wat betekent deze praktijk voor de burger die te maken krijgt met zo’n besluit? Marlies van Eck deed er onderzoek naar en promoveerde op 9 februari aan de Tilburg University op dit onderwerp. Een van haar conclusies is dat het nog te vaak misgaat en burgers onvoldoende juridisch worden beschermd.
reacties: 2
Burgerwoordenboeken als participatie-instrument
Digitale schakel tussen systeemwereld professionals en leefwereld burgers
door: Martijn Hartog, Bert Mulder en Erwin Folmer, 14 februari 2018

Burgers moeten worden toegerust voor een participatiesamenleving en goede informatievoorziening is daarbij een noodzakelijke voorwaarde. Een goede digitale verbinding tussen de systeemwereld van professionals en de leefwereld van burgers is van groot belang en om die te ondersteunen wordt gewerkt aan het concept ‘burgerwoordenboeken’.
reacties: 3
'Privacy en veiligheid kunnen wél hand in hand'
door: Splinter Chabot, 13 februari 2018

“Er moeten wél nieuwe handvatten komen voor onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar níet in deze vorm. De Wiv (‘sleepwet’) doet te veel inbreuk op de privacy van individuele burgers. Daarom roepen wij op om in maart tegen de sleepwet te stemmen.” Dat zegt Splinter Chabot, landelijk voorzitter van de JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD.
Problemen in de bureaucratische cloud
Helpen Beginselen van Behoorlijke ICT de burger weer centraal te zetten?
door: Arjan Widlak en Rik Peeters, 8 februari 2018

De afgelopen jaren deed de Kafkabrigade onderzoek naar onbedoelde gevolgen voor burgers door informatieuitwisseling bij de overheid. Dat is gedaan aan de hand van de ruggengraat bij de overheid: de basisregistraties.
‘We hebben maximaal gepresteerd’
door: Frits de Jong, 30 januari 2018

Sinds 17 januari 2018 is Bas Eenhoorn Digicommissaris af. Hij beschouwt de afgelopen drie jaren niet echt als gemakkelijk, maar is blij dat er desondanks het maximale is bereikt. Er liggen afspraken over duurzame financiering, het Digiprogramma 2018 is rond en er is een voorstel voor een nieuwe governance, passend bij de rol en verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van BZK en die van alle belanghebbenden bij een goed functionerende digitale overheid.
‘Geef structureel ruimte aan de triple helix’
door: Frits de Jong, 23 januari 2018

De huidige ontwikkelsnelheid en de huidige uitbreiding van de digitale overheid, in combinatie met de sporadisch aanwezige kennis bij die overheid, leidt ertoe dat zij bepaalde dingen niet op het netvlies heeft. Wolfgang Ebbers ziet een aantal oplossingen. “Overheid, universiteiten en bedrijven zouden structureel moeten kijken naar impact en effectiviteit van overheidsdiensten.”
Kansen en vragen rond toenemende databerg
door: Frits de Jong, 16 januari 2018

De toenemende databerg biedt legio kansen. Op economisch terrein, maar zeer zeker ook bij het oplossen van maatschappelijke en sociale problemen. Maar voor Albert Meijer roept de databerg ook vragen op: Hoe ga je om met commerciële partijen die data inbrengen of hoe zorg je ervoor dat bij het inrichten van een slimme stad ook de ethische aspecten worden meegenomen?
‘Versterken cybersecurity is noodzaak’
door: Frits de Jong, 9 januari 2018

Digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee, maar ook risico’s. Bijvoorbeeld de toenemende kans op een cyberaanval. Blijvend investeren in cybersecurity is dan ook bittere noodzaak, aldus Herna Verhagen (PostNL). In dat kader pleit zij voor een coördinator, die voldoende budget, bevoegdheden én zeggingskracht krijgt.