zoeken binnen de website

Politie-ICT kan zonder blauwdruk

Bestemmingsplan IV laveert tussen dynamiek en architectuur

door: Martin van Wijngaarden, 30 maart 2017

Sinds 2014 is het ‘Bestemmingsplan Informatievoorziening’ hét kader voor de ICT-ontwikkelingen bij de politie. Het plan blijkt beter te werken dan de oorspronkelijke blauwdrukbenadering van het Aanvalsprogramma uit 2010. Wel blijkt nu dat de wereld zo snel verandert dat – paradoxaal genoeg – de behoefte aan architectuur groter is dan ooit.

lees meer

'Relatie gemeenten en markt wordt gelijkwaardiger'

door: Marieke Vos, 30 maart 2017

“Gemeenten hebben hun IT-opdrachtgeverschap te lang verwaarloosd. Ze pakken dat nu samen op”, zegt Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo. Jan van Ginkel, gemeentesecretaris in Zaanstad: “De relatie met de markt wordt daardoor gelijkwaardiger.” Gemeenten gaan meer samenwerken in onder meer dienstverlening en bedrijfsvoering. Daar hoort een sterker opdrachtgeverschap naar de IT-markt bij.

reacties: 1

lees meer

Maak van sensornetwerk geen buurtwacht

door: Ardy Siegert, 22 maart 2017

Een sensor is een onvermoeibare voelspriet. Hij snuffelt, fotografeert, neemt monsters en noteert. Die eigenschap kan – als je er niet alert op bent – onbedoeld leiden tot een buurtwacht die nooit slaapt, alles vastlegt en deelt met wie er maar interesse in heeft.

lees meer

Haarlem zet Haarlem op de kaart

door: Quita Hendrison, 21 maart 2017

Haarlem

Haarlem is in 2016 tijdens de Grote Digitale Stedencompetitie uitgeroepen tot ‘Digiproofste stad van Nederland’. Die bekroning is geen doel op zich, net zomin als digitalisering dat is. Het echte doel is verbetering van de dienstverlening aan de Haarlemmers. De beste strategie daarvoor: een evenwichtige informatievoorziening.

reacties: 1

lees meer

‘Onze dienstverlening mag geen toeval zijn’

door: Quita Hendrison, 14 maart 2017

‘010’ is werkvoetbal, no-nonsense en opgestroopte mouwen. Maar Rotterdam is ook gedurfde architectuur, innovatie en een echte wereldstad. Een metropool met inwoners van bijna 180 nationaliteiten, die allemaal een goede dienstverlening van hun gemeente verwachten. Eenvoudig is dat niet.

lees meer

'Makkelijker en beter als we het samen doen'

door: Marieke Vos, 9 maart 2017

Gemeenten zien veel op zich afkomen waar ze beter samen dan alleen een antwoord op kunnen vinden. Daarom willen ze meer samen organiseren. Pieter Jeroense, gemeentesecretaris van Alphen aan den Rijn: “Het wordt voor ons gemakkelijker en beter als we meer samen doen.”

lees meer

De formule van Hengelo

door: Quita Hendrison, 9 februari 2017

Als alles volgens plan verloopt, verhuist het ambtelijke apparaat van Hengelo medio 2018 naar een nieuwe werkplek: een architectonische symbiose van het oude stadhuis (rijksmonument uit 1963) en een nieuw stadskantoor. De aanpak is een mooie metafoor voor de verbouwing van de dienstverlening.

reacties: 1

lees meer

‘Ede volledig digitaal’ vergt andere organisatie I&A

door: Harry ter Braak en Wiepko Siegers, 8 februari 2017

Hoe stuur je een groot aantal digitaliseringsinitiatieven op een voor iedereen bevredigende manier aan, zonder grip te verliezen op het portfolio aan ICT-projecten? Ede koos voor een ‘cluster-model’, dat samen met nieuwe projectbeheersoftware het prioriteren makkelijker en transparanter maakt.

lees meer

AVG hoeft open BAG-data niet in de weg te staan

door: Rob Burkhard, 1 februari 2017

De Algemene Verordening Gegevensbescherming ‘schuurt’ met het Nederlandse open-geodatabeleid, met name waar het om het gebruik van BAG-gegevens gaat. Dat valt echter met aanvullende wetsbepalingen op te lossen.

reacties: 3

lees meer

Overheid heeft taak in civic crowdfunding

25 januari 2017

Terwijl crowdfunding voor ondernemers steeds vaker onder vuur ligt en volgens sommigen de hype over is geldt dat zeker niet voor crowdfunding voor maatschappelijke initiatieven: ‘civic crowdfunding’. Het is logisch dat gemeenten en provincies een actieve rol dit soort initiatieven spelen.

lees meer

Omgevingswet ‘dwingt’ Deventer om samen te werken

door: Frits de Jong, 24 januari 2017

Net als vrijwel alle andere overheden, is ook de gemeente Deventer volop bezig met de komst van de Omgevingswet. In dat traject spelen basisregistraties, zoals de BGT en de BAG, een voorname rol. Maar voor Deventer is het meer dan een technisch trucje. Overleg en samenwerking tussen afdelingen en domeinen binnen organisaties is cruciaal, net als het spreken van dezelfde taal.

lees meer

De lessen van Meijer

door: Wouter Welling, 18 januari 2017

In het boek ‘Terug in de toekomst’ blikt Rob Meijer terug op dertig jaar informatiebeleid bij onze overheid. Hij vraagt zich af wat we kunnen leren van deze geschiedenis. Ik heb me afgevraagd wat we kunnen leren van het boek. Acht lessen wist ik te vinden.

reacties: 3

lees meer

‘Georganiseerde transparantie geeft ruimte voor maatwerk’

door: Quita Hendrison, 12 januari 2017

In de gemeente Oss zijn ze er allergisch voor: alles dichtregelen en vanuit het gemeentehuis met panklare oplossingen komen. Dienstverlening is immers een zaak van gemeente en burgers samen. Burgemeester Buijs-Glaudemans: “De inwoners kennen hun leefomgeving, zij hebben de beste oplossingen.”

lees meer

Samen optrekken in grote vraagstukken

door: Marieke Vos, 22 december 2016

Er liggen kansen voor gemeenten als ze meer samenwerken aan vraagstukken als big data en cybersecurity, zegt burgemeester van IJsselstein Patrick van Domburg. Zijn gemeente onderzoekt momenteel IT-samenwerking met de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht.

lees meer

‘Govroam prima opstap naar gemeentelijk netwerk’

door: Frits de Jong, 21 december 2016

Samen organiseren is het nieuwe credo van gemeenten. Dat gebeurt onder meer bij de uitrol van govroam, een beveiligd wifi-netwerk van de overheid dat werkt met een centrale authenticatieserver. Wat betreft Roland Holtrop van de gemeente De Fryske Marren is govroam een prima opstap naar het Gemeentelijke Overheid Netwerk (GON).

lees meer