Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Overheid en kleur
door: Samira Rafaela, Henri Rauch, 4 september 2014

Samira Rafaela en Henri Rauch geven in een serie van drie artikelen een beeld van de stand van innovatie bij de Nederlandse ambtenaar. Hoe is het gesteld met diversiteit in de ambtelijke omgeving? Wat zijn de achtergronden die innovatie belemmeren waardoor de feiten zijn zoals ze zijn? In dit laatste artikel zoeken Rafaela en Rauch naar beleidsalternatieven voor het ambtelijke apparaat en gaan zij ook in op de rol van de partijpolitiek
‘Meer aandacht voor uitvoering bij kleine gemeenten’
Eduard Kerssemakers (FAMO) over Operatie NUP
door: Marieke Vos, 28 augustus 2014

Operatie NUP wordt eind december afgerond, maar de invoering van NUP is nog niet klaar. Dat zegt Eduard Kerssemakers, voorzitter van de FAMO. Vooral kleine gemeenten hebben nog ondersteuning nodig. “Daar zou meer aandacht voor mogen zijn.”
Ontwikkeling 3D-geo-informatie maakt grote sprongen
door: Frits de Jong, 25 augustus 2014

De luchtstroom of het geluid van een windmolen bekijken? Dankzij 3D-geo-informatie kan het. “3D-data geeft talrijke nieuwe mogelijkheden om de wereld om ons heen te begrijpen en te plannen”, zo zegt Jantien Stoter (TU Delft/Kadaster/Geonovum), die dan ook tevreden constateert dat steeds meer partijen dat beginnen in te zien. “3D is de toekomst.”
Wordt het nog wat met die grote ICT-projecten? Een vooruitblik op het rapport-Elias.
door: Jan Grijpink, 13 augustus 2014

Uit ons onderzoek aan de Universiteit Utrecht weten we in welke richting we betere oplossingen en aanpakken moeten zoeken. Grootschalige informatisering moet stap voor stap, gebaseerd op probleemgerichte geautomatiseerde communicatie. Maatschappelijk vraagstukken die met ICT kunnen worden aangepakt, blijken zeer verschillende ‘dominante ketenproblemen’ te kennen. Dus voor elk maatschappelijk probleem is een maatwerkoplossing noodzakelijk.
reacties: 4
De kracht van de gezamenlijkheid
Tof Thissen over Operatie NUP
door: Marieke Vos, 30 juli 2014

Operatie NUP loopt af op 1 januari 2015, maar als het aan KING-directeur Tof Thissen komt er een vervolg. In november legt de VNG dit concreet voor aan haar leden op een Buitengewone Algemene Ledenvergadering. Thissen: “Het werk aan de digitale overheid gaat na 1 januari 2015 door. Ik denk dat gemeenten ook dan graag de kracht van de gezamenlijkheid blijven benutten.”
Basisregistraties: de uitdagingen in de praktijk (deel 5)
Het gaat ook om de details!
door: Frank van IJzerloo, 29 juli 2014

De dagelijkse (uitvoerings)praktijk krijgt vaak, begrijpelijk, minder aandacht van bestuurders. Het is van belang om te organiseren dat iemand op die praktijk blijft letten. Enkele voorbeelden uit de praktijk van STOUT laten zien dat cruciale details het succes van het stelsel in sterke mate beïnvloeden. Als die details niet goed kloppen, lukt het onvoldoende om de mogelijke baten van het stelsel te realiseren. Reden te meer om de operationele details de nodige aandacht te geven!
reacties: 1
i-NUP & Operatie NUP: een Siamese tweeling
Rob Evelo over Operatie NUP
door: Marieke Vos, 15 juli 2014

Operatie NUP nadert haar voltooiing, net als het programma i-NUP. i-NUP heeft een basisinfrastructuur opgeleverd die volgens Rob Evelo, programmamanager i-NUP, “beheersbaar en hanteerbaar is” en rijp voor de volgende fase. Operatie NUP leverde de generieke implementatieondersteuning van en voor gemeenten, zodat gemeenten er mee aan de slag zijn gegaan.
Pilot toont versterking INSPIRE en Omgevingswet
door: Frits de Jong, 3 juli 2014

Het Regeerakkoord markeert twee belangrijke ontwikkelingen: forse bezuinigingen en digitale dienstverlening. De Europese kaderrichtlijn INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) is één van de bouwstenen voor deze ontwikkelingen. INSPIRE komt ook terug bij de Omgevingswet, waarbij digitalisering een erg belangrijke rol speelt. In dat kader is in de afgelopen maanden door Geonovum een pilot gehouden met deelname van meerdere overheden.
Overheid: beken kleur!
door: Samira Rafaela, Henri Rauch , 1 juli 2014

Samira Rafaela en Henri Rauch geven in een serie van drie artikelen een beeld van de stand van innovatie bij de Nederlandse ambtenaar. Hoe is het gesteld met diversiteit in de ambtelijke omgeving? Wat zijn de achtergronden die innovatie belemmeren waardoor de feiten zijn zoals ze zijn? En waar gloort de hoop: welke beleidsalternatieven heeft het ambtelijke apparaat om te zorgen voor verfrissing? In dit tweede artikel zoeken Rafaela en Rauch naar verklaringen voor het achterblijven van innovatie bij de overheid.
Zaaksystemen: de nieuwe kleren van de keizer?
door: Herman Timmermans , 26 juni 2014

Een van de buzz words in overheidsland is ‘zaakgericht werken’. De ambities zijn duidelijk: zaakgericht werken moet leiden tot betere dienstverlening, meer mogelijkheden om de afwerking van een activiteit te kunnen volgen, meer mogelijkheden voor goede archivering, verbetering van efficiency en meer procesgericht werken in plaats van taakgericht.
reacties: 2
Een kleurrijke overheid
door: Samira Rafaela, Henri Rauch , 19 juni 2014

Samira Rafaela en Henri Rauch geven in een serie van drie artikelen een beeld van de stand van innovatie bij de Nederlandse ambtenaar. Hoe is het gesteld met diversiteit in de ambtelijke omgeving? Wat zijn de achtergronden die innovatie belemmeren waardoor de feiten zijn zoals ze zijn? En waar gloort de hoop: welke beleidsalternatieven heeft het ambtelijke apparaat om te zorgen voor verfrissing? In dit eerste deel beantwoorden ze de vraag of de ambtelijke staf een spiegel vormt van de bevolking.
reacties: 1
Farmaceutische industrie ontdekt Linked Open Data
door: Frits de Jong, 11 juni 2014

Linked Open Data (LOD), waarmee aan de hand van internationale standaarden samenhang in informatie wordt aangebracht en inhoud meer betekenis krijgt, wordt zo langzamerhand ook ontdekt door de wat minder voorspelbare branches. Bijvoorbeeld door de farmaceutische industrie.
Basisregistraties: de uitdagingen in de praktijk (deel 4)
De herkenbare puzzel voor de omgevingsdiensten
door: Wimfred Grashoff, 29 mei 2014

Het implementeren van basisregistraties raakt veel processen en systemen in de organisatie. Vaak onderling verbonden door koppelingen, gegevensstromen en juridische kaders. Een implementatietraject heeft daardoor wel iets van het verbouwen van een groot station, waarbij de treinen moeten blijven rijden, de reizigers blijven reizen en de winkels bereikbaar blijven. Wie wel eens Utrecht CS aandoet ervaart wat een puzzel dat kan zijn. Een soortgelijke puzzel moeten ook de omgevingsdiensten de komende jaren leggen.
reacties: 1
Anders kijken naar zorg in krimpregio Achterhoek
door: Anneke Ros, 14 mei 2014

Bevolkingskrimp, vergrijzing en de transities in het sociale domein vragen om een radicaal andere inrichting van de gezondheidszorg. Gezamenlijk optrekken van lokale- en regionale partijen is essentieel. Daarbij is een grote behoefte aan data als basis voor samenwerking en afstemming. Het gebruik van geodata biedt inzicht in de ruimtelijke patronen en verschillen tussen gebieden, kernen en buurten.
Basisregistraties: de uitdagingen in de praktijk (deel 3)
Kwaliteit van basisregistraties: zo vanzelfsprekend als het water uit de kraan
door: Andre van Brussel, 23 april 2014

Deze keer: kwaliteit van basisregistraties. Een zeer breed onderwerp dat kriskras door alles heen loopt. En dat voor gebruikers erg belangrijk is. Een gegeven in een basisregistratie dat niet correct is, leidt immers al snel tot foutieve beslissingen met het nodige herstelwerk tot gevolg.