door: Bram Faber, 28 september 2022
Welke overwegingen maken gemeenten bij hun keuze voor online communicatie? Uit mijn onderzoek blijkt dat Nederlandse gemeenten relatief snel kiezen voor Twitter, op grotere afstand gevolgd door websites en YouTube. Praktische toepasbaarheid, financiën en de tijdgeest spelen hierbij een rol. Maar er is meer nodig om publieke waarde te creëren.
lees meer
door: Michiel Steltman, 27 september 2022
Hoogleraren Van Dijck en Jacobs noemen het cloud beleid van staatssecretaris Van Huffelen onverantwoordelijke en naïef. Hun conclusies getuigen van weinig kennis over het onderwerp cloud en zijn gebaseerd op een onjuiste aanname, vindt de branche. Het cloud beleid is juist noodzakelijk voor verbeteren soevereiniteit en beschermen van data.
digitale weerbaarheid
reacties:
lees meer
door: Evert-Jan Mulder, 19 september 2022
De jaarlijkse hoogmis van de digitale overheid zit er weer op. Meer dan 90 sprekers waren uitgenodigd om invulling te geven aan het thema ‘digitalisering en de menselijke maat’. Ik volgde het spektakel online en noteerde drie omslagen in beleid die we kunnen verwachten, drie olifanten die zich in de congreszaal verstopt hielden en drie witte vlekken in het debat.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: André Rogacszewski, 13 september 2022
Nederland heeft een slagvaardige digitale overheid nodig om de problemen van deze tijd aan te kunnen. Centraal daarbij staat de menselijke maat. Deze opgave is al heel complex, houd het moderniseren van digitale overheidsprocessen daarom simpel. Dit kan door vier uitgangspunten te volgen: van elkaar willen leren, kleine stappen zetten, goede centrale regie en transparantie.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Redactie iBestuur, 12 september 2022
Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van commerciële clouddiensten, schreef staatssecretaris van Huffelen onlangs aan de Tweede Kamer. Maar mag dat ook van de Europese privacytoezichthouder European Data Protection Board (EDPB)? Experts waarschuwen voor rechtszaken en het in gevaar brengen van de digitale soevereiniteit.
digitale weerbaarheid
lees meer
door: Leon Dohmen, 5 september 2022
De vraag is niet of we digitalisering van onze samenleving willen maar hoe beschaafd of fatsoenlijk we dit willen. We kunnen publieke waarden niet langer negeren of ondergeschikt maken aan een verdienmodel of organisatiedoelstelling. Het ethisch bewustzijn van alle opdrachtgevers en bouwers van digitale voorzieningen moet meer worden aangesproken.
overheid in transitie
lees meer
door: Daan Rijsenbrij en Hans Timmerman, 5 september 2022
We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen. Digitalisering zou daarbij als versneller moeten dienen. Dan is het niet (meer) acceptabel dat verandering van beleid wordt belemmerd door lastige legacy, een onoverzichtelijke datachaos en te zwakke cybersecurity. Het realiseren van beleidsdoelen door de overheid is ernstig in gevaar.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Paul Strijp, 30 augustus 2022
Moet de overheid zelf naar een platform transformeren? Wat is een platform eigenlijk? Waarheen moet de overheid dan precies transformeren? Dit artikel beoogt een conceptuele bijdrage te leveren aan deze discussie. Een bijdrage ter voorkoming van een Babylonische spraakverwarring. Immers, ‘platform’ is een containerbegrip.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Bo Hijstek, 23 augustus 2022
De nieuwe Wet open overheid (Woo) verplicht straks tot openbaarmaking van klachten. Klachten geven een inkijkje in de staat van de rechtsstaat. Open klachtendata biedt kansen voor zowel de verbetering van de publieke dienstverlening als het klachtbehandelingsproces, maar dan moeten we wel een stapje verder dan de Woo.
digitalisering en democratie
lees meer
door: Perry van der Weyden, 16 augustus 2022
Bij digitalisering wordt veel gepraat en op papier gezet, terwijl de winst vaak juist zit in experimenteren, kleine stappen zetten, successen tonen en het eerlijke verhaal vertellen. Dit valt goed te illustreren aan de hand van ontwikkelingen in onze gezondheidszorg. Een publiek-privaat domein waar op het gebied van digitalisering veel te winnen valt.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Alex Corra, 8 augustus 2022
De ontwikkeling en integratie van nieuwe datagedreven technologie zal zich naar verwachting blijven ontwikkelen. Wat kunnen we als (overheids)organisaties doen om ervoor te zorgen dat daarbij de menselijke maat niet wordt opgeslokt? Een volwassen implementatie van data-ethiek is van belang om dit te voorkomen.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Dieudonnee Cobben en Nadine Roijakkers, 2 augustus 2022
In alle sectoren nemen ecosystemen een steeds belangrijkere plek in; deze ecosystemen zijn vaak gericht op grote maatschappelijke transities. Het succes van deze ecosystemen begint bij mensen die vanuit een authentieke drive samenwerken aan een gezamenlijke missie. Lessen van Ard-Pieter de Man, Jos Claessens en Rolf van Haren.
overheid in transitie
lees meer
door: Aad van Boven, 27 juli 2022
Leveranciers van essentiële diensten zijn een ideaal doelwit voor hackers. Hacks zijn problemen in de digitale wereld die verregaande gevolgen kunnen hebben voor de fysieke wereld. Hoe voorkomen we dat hacks onze voedselvoorziening en andere essentiële diensten bedreigen? Een technische analyse en lessen van recente hacks.
digitale weerbaarheid
lees meer
door: Daan Rijsenbrij en Hans Timmerman, 20 juli 2022
Wij, twee IT-onderlegde burgers, zien op dit moment veel losse, waardevolle, digitale functionaliteiten ontstaan bij alle overheidsorganisaties. Dat klinkt veelbelovend. Deze losse digitale functionaliteiten zorgen echter voor ‘eilanddigitalisering’ als opvolger van de vroegere ‘eilandautomatisering’ oftewel een digitale lappendeken zonder integrale beleving.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Stephane Goddé, 18 juli 2022
Als voormalig politiecommissaris kan ik bevestigen dat fraude in de publieke sector een wereldwijd probleem is. En het wordt elk jaar groter en gevaarlijker. De Covid-pandemie, maar ook de overgang naar e-overheidsdiensten, stelt overheden bloot aan nieuwe soorten bedreigingen, met schokkende gevolgen voor de overheidsfinanciën
digitale weerbaarheid
lees meer