zoeken binnen de website

Thuiswerkblog #1 - 'Ik wil een tomaaaaaaatje!'

door: Diederik van Leeuwen | 16 maart 2020

Bij thuiswerken kun je nog zo fraai al je tools inzetten, collega’s in beeld hebben en een keurig overhemd boven je joggingsbroek aantrekken: met een jengelend kind naast je laptop houdt het snel op.

Diederik van Leeuwen - thuis


Maandag 16 maart:

Nog voordat het decreet werd uitgevaardigd afgelopen donderdag om massaal te gaan thuiswerken, werd er al her en der geëxperimenteerd op afdelingen met het nieuwe werken. Het tomaaaaaaatje-issue is maar een van de uitdagingen die we moeten oplossen. Want dit zat er aan te komen. En niet alleen vanwege de corona-crisis. Nee, wij van de rijksoverheid willen al heel lang lekker remote kunnen werken. Maar Citrix, anti-cloud sentimenten, AVG en andere te nemen hobbels zitten een snelle transitie naar 21-ste eeuws werken behoorlijk in de weg. Of ligt het aan onze werkcultuur? Ieder handboek, rapport of model voor transitievraagstukken die je er op naslaat gaat daar wel van uit. Zonder cultuur van samenwerken, ondernemen en kennisdeling die op alle fronten actief ondersteund en uitgedragen wordt door het management is de kans op succesvolle innovatie nihil.

Dan is deze ellendige situatie dus voor de rijksoverheid een gouden gelegenheid de langgekoesterde wens naar onze cultuuromslag nu een boost te geven.

Dat ervaarde Microsoft in Nederland ook. Omdat het kantoor verbouwd moest worden – het was immers al 7 jaar geleden ingericht en dus volledig uit de tijd – gingen de deuren 9 maanden dicht. Er werd wel wat flexruimte voor overleg en werken ingehuurd, maar de medewerkers werden toch vriendelijk verzocht thuis of op andere plekken productief te zijn. Wat bleek? Nadat de deuren vorig jaar weer open gingen van de nieuw ingerichte – overigens enorm geslaagde – werkomgeving was er ruimte ‘over’. In 9 maanden had Microsoft een nieuwe manier van samenwerken gebaard. Met ondersteuning van hun MS Teams waren ze er in geslaagd de werkwijze in korte tijd te vernieuwen. En nu is Microsoft behalve software leverancier ook als adviseur inzetbaar om hun klanten in no time aan het effectief thuiswerken te helpen. Dat is de serendipiteit die ik ons binnen de rijkskantoren ook toewens.

Wat kun je de komende weken verwachten op deze plek? Een regelmatige update van tips, belevenissen en tools om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven. Blijf deze blog volgen, blijf thuis en blijf gezond.

Meewerken?

Meewerken aan deze blog? Mail me op diederik.leeuwen@rijksoverheid.nl

Diederik van Leeuwen is werkzaam als Programma-Directeur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

reacties: 1

tags: ,

  • Richard Raats (I-Interim Rijk) #

    17 maart 2020, 09:07

    Compliment Diederik! Strakke publicatie met terechte conclusie. Laten we hopen dat deze positieve wending tot zijn recht komt.

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.