zoeken binnen de website

Digitalisering en democratie

Drie aanbevelingen voor effectieve digitale beraadslaging

Voorzitters van de gemeenteraden! Zie bij digitale beraadslagingen beter toe op het vaststellen van de identiteit van de deelnemers, vraag om hulp bij het handhaven van de vergaderorde en maak een doortastende keuze in vergadervorm.

praktijk | lees meer

Op naar een sterke(re) raad

Marcel Krassenburg

Informatisering van raadswerk en de griffie zou een kwestie van tijd moeten zijn, maar de praktijk is weerbarstiger.

weblog | lees meer

Digitalisering vraagt om kaders

Nathan Ducastel

Als overheid moeten we zorgen dat onze inwoners beter toegerust zijn om hun eigen keuzes te maken in de digitale wereld.

weblog | lees meer

Digitalisering is (lokale) politiek

Jan-Willem Wesselink

Op alles wat belangrijk is, voeren we politiek. Behalve als het gaat om digitalisering en technologisering. Vreemd, toch?

weblog | lees meer

'Raadsleden: maak beleid over digitalisering'

Gemeenteraad van Emmen

Gemeenteraden bepalen en wethouders voeren uit wat de raden bepalen. Daarmee ligt er een flinke verantwoordelijkheid bij raadsleden. Bahreddine Belhaj vindt dat raadsleden die verantwoordelijkheid ook moeten pakken. Onder meer door hun stem te laten horen en beleid te maken. Over digitalisering bijvoorbeeld, een thema dat niet alleen mogelijkheden en kansen biedt, maar ook verschillende risico’s met zich meebrengt.

podium | lees meer

iBestuur College: ‘Online inwonersparticipatie’

Video van 60 minuten met drie specialisten op het gebied van beleidsontwikkeling, ruimtelijke wetenschappen en datagedreven werken. Te bekijken via persoonlijke aanmelding.

bijeenkomsten | lees meer

Sluipenderwijs naar Big Brother?

Rob van den Hoven van Genderen

Gezichtsherkenning, oprukkende algoritmen, een noodwet die de privacy beperkt: we gaan stilaan aardig richting Big Brother.

weblog | lees meer