De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
weblog
Data, data, data
door: Christian Verhagen, 28 maart 2022

De komende jaren zullen de nieuwgekozen gemeenteraadsleden geconfronteerd worden met grote maatschappelijke opgaven, waarbij data cruciaal zijn. Maar ook met de verantwoordelijkheid voor hoe de gemeente die data gebruikt. Kennis en datavaardigheid zijn onmisbaar in de gemeenteraad willen we data verantwoord kunnen gebruiken.
reacties: 1
Ook onze eigen overheid bedreigt de democratie met digitale middelen
door: Kees Verhoeven, 14 maart 2022

De oorlog in Oekraïne onderstreept dat democratie niet zo vanzelfsprekend is als we lange tijd hoopten. Maar niet alleen fysieke wapens vormen een bedreiging, ook digitaal gereedschap kan onze democratie in gevaar brengen. In de Privacyrede 2022 die ik op 17 februari uitsprak, riep ik op tot hernieuwde parlementaire tegenmacht in het digitale tijdperk.
7 tips voor CIO’s: Tip 7 'Investeer in mensen en de werkomgeving'
door: Jan Willem Duijzer, 10 maart 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn laatste tip betreft de mensen in je organisatie. Daar begint en eindigt alles mee. Zes jaar geleden benadrukte ik de noodzaak van actuele kennis en expertise; wat mij betreft minimaal op relevant HBO-niveau. Daar zet ik anno 2022 een dikke streep onder.
Help de bewindvoerder met digitale zaken
door: Indra Henneman, 7 maart 2022

Als vertegenwoordiger van een burger is het nauwelijks mogelijk om digitaal zaken te doen bij gemeenten. Tenzij je de DigiD van die persoon gebruikt, maar dat is niet de bedoeling. In april start een aantal gemeenten een pilot om op basis van de registratie bij de Rechtspraak bewindvoerders de mogelijkheid te geven digitaal diensten af te laten nemen.
Digitale Rijksbouwmeester
door: Daan Rijsenbrij , 7 maart 2022

Onze samenleving wordt steeds digitaler en dat vraagt om een Digitale Rijksbouwmeester. Er is samenhang nodig tussen de relatief onafhankelijke overheidsorganisaties onderling en met de organisatie overschrijdende ketens. Daarvoor is een overall architectuur nodig bij de rijksoverheid. De politieke en ambtelijke top lijkt hier nog steeds niet van doordrongen.
reacties: 3
7 tips voor CIO’s: Tip 6 'Vorm een tegenmacht tegenover techbedrijven'
door: Jan Willem Duijzer, 3 maart 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn zesde tip gaat over de relatie met leveranciers. Laat je niet inpakken door mooie verhalen van bedrijven en vorm samen met anderen tegenmacht als die geboden is. Neem kennis van Europese ontwikkelingen. Wees blij dat er aanbestedingswetgeving is.
Digitaal werken, het blijft leren en jezelf ontwikkelen
door: Marlène Geskes, 2 maart 2022

Digitale transformatie, digitaal werken, online werken, hybride werken en noem alle termen maar op. Wie heeft er niet mee te maken? Toch merk ik dat een deel van de ambtenaren lichtjaren verder is dan anderen. De kloof lijkt steeds groter te worden. Collega: pak het op. Doe je het niet, dan mis je de boot.
reacties: 2
7 tips voor CIO’s: Tip 5 'Ethiek is onderdeel van je werk'
door: Jan Willem Duijzer, 24 februari 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn vijfde tip: ‘Ethiek is onderdeel van je werk’. Bij de ontwikkeling van de Corona-app kregen ethische afwegingen een prominente plek. Ook in de werkprocessen van de Rechtspraak is een ethisch perspectief op techniek nodig.
Om te sturen heb je goede informatie nodig
door: Pascale Georgopoulou, 22 februari 2022

Met de verkiezingen in het vooruitzicht vragen raadsleden en griffiers zich af: ‘hoe brengen we de raad zo snel mogelijk op vlieghoogte wat betreft de Omgevingswet en wat gaan we daarna doen?’ Het inwerkprogramma gaat helpen, inhoudelijke informatie over de Omgevingswet, mogelijk de instelling van een raadswerkgroep. Maar om echt te sturen heeft de raad andere informatie nodig dan tot nu toe.
Het kan standaard beter
door: Larissa Zegveld, 17 februari 2022

‘De ontwikkeling van een standaardtaal in het openbaar bestuur is de culturele strijd in de 21ste eeuw, zoals dat de ontwikkeling van dialecten tot de standaardtaal Nederlands dat was van de 19de eeuw,’ schreef Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer in zijn nieuwjaarsessay. Laten we aan het werk gaan, in plaats van elkaar eindeloos de maat te nemen.
reacties: 2
7 tips voor CIO’s: Tip 4 'Data als waardevolle nieuwe invalshoek'
door: Jan Willem Duijzer, 16 februari 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn vierde tip: ‘Beschouw data als een waardevolle nieuwe invalshoek. Een goede cio is ook ‘van’ de data, net zoals hij ook is van security en van techniek. Toch begrijp ik steeds beter het zelfstandige belang van data-management en data-expertise.
Onrecht als verdienmodel
door: Piek Visser-Knijff, 16 februari 2022

Tegen het ministerie van VWS wordt een claim voorbereid vanwege een groot datalek in de systemen en door het handelen van de medewerkers van de GGD. Is het ‘goed’ dat VWS op de vingers wordt getikt? In hoeverre dient dat het maatschappelijk belang? Privacy als grondrecht moet beschermd worden, maar wie wordt hier beter van?
reacties: 1
Snelle afhandeling van Wob-verzoeken kan gewoon
door: Serv Wiemers, 9 februari 2022

In Nederland is het bedroevend gesteld met de afhandeling van Wob-verzoeken. Noorwegen heeft dit goed geregeld. Veel gaat in Noorwegen via eInnsyn, een portaal waar iedereen makkelijk kan zoeken in metadata. De echte documenten blijven bij de verschillende bestuursorganen en zijn direct opvraagbaar. Dat kan Nederland ook. Een Wob-dashboard zou al een goed begin zijn.
7 tips voor CIO’s: Tip 3 ’Neem agile werken serieus'
door: Jan Willem Duijzer, 9 februari 2022

Ons vakgebied verandert. Van ‘nice to have’ is digitale dienstverlening op alle terreinen een ‘must have’ geworden, met bijpassende kwaliteitseisen. Mijn derde tip: ‘Neem agile werken serieus’. Je kunt er als CIO anno 2022 niet meer omheen. Wat is er logischer dan het bij elkaar brengen van alle betrokkenen die nodig zijn voor de vernieuwing in een multidisciplinair team?
reacties: 1
Tentoonstelling van nationale ICT-bedrijven
door: Jan Willem Boissevain, 2 februari 2022

In de vorige eeuw waren we er trots op om voor ICT-bedrijven zoals Volmac, BSO en CMG te mogen werken. Ze zijn opgeslokt door buitenlandse ICT-reuzen, maar de herinnering blijft. Eind vorig jaar publiceerde BZK een tentoonstelling over het informatiseringsbeleid van de overheid. Misschien wordt het zo langzamerhand ook tijd voor een tentoonstelling van nationale ICT-bedrijven.