zoeken binnen de website

Ambtenaar 404

door: Peter Lievense | 28 februari 2014

Peter Lievense

Het ministerie van Veiligheid en Justitie investeert de komende jaren één miljard euro om de informatievoorziening op peil te krijgen. Informatisering kan ook te ver worden doorgevoerd, oordeelde het Gerechtshof in Leeuwarden. Boetes mogen niet door de computer worden opgelegd als daar geen agent aan te pas komt.

Met die uitspraak werden 280.000 bekeuringen voor onverzekerd rijden uit 2013, boekwaarde 109 miljoen euro, onrechtmatig. De boetes worden gegenereerd door een computerscript dat de bestanden van de RDW vergelijkt met de kentekengegevens van de verzekeraars en acceptgiro’s voor de mankerende kentekens naar de CJIB-printer stuurt. Maar alleen een opsporingsambtenaar mag een bekeuring uitdelen en zijn identiteit moet gecodeerd vermeld worden. De tienduizenden boetes waren allemaal uitgeschreven door ambtenaar met code 404040. Welke ambtenaar dat was, wilde de rechter weten. Een undercover van Error 404: Not Found.

Zelf ook een akkefietje met het CJIB. Te hard gereden op 30 september. Verhuisd naar de andere kant van het land op 7 oktober. Wijziging in het GBA op 10 oktober. CJIB stuurt op 15 oktober de Beschikking naar het oude adres. Die woning wordt gerenoveerd en de post blijft liggen. Half februari stuurt de nieuwe huurder de Beschikking en de Aanmaningen door. Het te betalen bedrag is inmiddels verdrievoudigd. Volgens de eigen website maakt CJIB bij de adressering gebruik van actuele GBA-gegevens. In beroep dus zou je zeggen, in ieder geval dan toch tegen de prijsopdrijving, maar wat staat er op de Beschikking? ‘Uw beroep moet uiterlijk op 26 november 2013 zijn ingediend’.

Peter Lievense is hoofdredacteur van iBestuur

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.