Blog

De nieuwe ambtenaar werkt voor de hele overheid

Zo’n 1500 vrijwilligers zijn deze weken aan de slag voor Serious Ambtenaar. Ze denken twee dagen mee over een vraagstuk van een overheid. Waarom kan dit eigenlijk niet altijd?

Zo’n 1500 vrijwilligers zijn deze weken aan de slag voor Serious Ambtenaar. Ze denken twee dagen mee over een vraagstuk van een overheid. Dat is mooi, natuurlijk: het goede doel vaart er wel bij, organisaties krijgen een frisse blik van buiten en voor de vrijwilligers is het boeiend om bij een andere overheidsinstelling te kijken. Het roept echter wel een vraag op. Want waarom kan dit niet altijd?

Eind december leverde Serious Ambtenaar een vette cheque in bij het Glazen Huis: €755.555 was er ingezameld voor het goede doel van Serious Request. De maanden erna ging de gemeente Schiedam, de organisator van deze editie, aan de slag om vrijwilligers te werven en te koppelen aan de 151 opdrachten uit alle hoeken van de overheid. Per opdracht betalen organisaties vijfduizend euro en in ruil daarvoor krijgen ze een team van ongeveer tien vrijwilligers, vooral ambtenaren, twee dagen op bezoek. De meeste vrijwilligers gaan 20 en 27 maart aan de slag.

Ander licht

De provincie Zuid-Holland doet dit jaar mee met twee opdrachten. Eén daarvan gaat over ‘steunpunten’, de uitvalsbasis voor het beheer en onderhoud van provinciale (vaar)wegen. Men wil deze steunpunten ‘optimaal benutten en organiseren, zodat ze toekomstbestendig en robuust blijven’, zo omschrijft de provincie het in haar opdrachtformulering. Op de eerste dag, 20 maart, bedacht het team vrijwilligers al een interessant scenario: de steunpunten opheffen en het werk op een andere manier organiseren. “Dat is het leuke van deze opzet: je krijgt mensen van verschillende achtergronden en die werpen een heel ander licht op een vraagstuk”, zegt Arnwald Janssen, in het dagelijks leven adviseur bij de informatievoorzieningsdienst van Rijkswaterstaat. De vrijwilligers werken diverse scenario’s uit, uiteindelijk wil de provincie deze gebruiken voor een toekomstvisie over (onder meer) deze steunpunten.


Het Serious Ambtenaarteam op 20 maart aan de slag bij de provincie Zuid-Holland. Een frisse blik van buiten, waarom kan dat eigenlijk niet altijd?

Erik Hofman doet dit jaar mee in twee vrijwilligersteams. De informaticus werkte bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en is nu op zoek naar een nieuwe baan: “Ik doe dit dus ook een beetje om te netwerken.” Een vorige werkgever, een grote GGZ-instelling, had een pool specialisten die in de hele organisatie ingezet konden worden. “Dat is een mooi concept, dat zou ook binnen de overheid kunnen,” zegt hij. Ook de andere vrijwilligers van Serious Ambtenaar zouden dit best vaker willen doen. Jeffrey van Kronenburg, in het dagelijks leven stedenbouwkundige bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk: “Ik heb mij opgegeven voor Serious Ambtenaar omdat ik het tijdens mijn opleiding al heel leuk vond om out of the box te denken. In een andere omgeving met mensen die ik niet ken samen een vraagstuk oppakken, dat is leuk om te doen.”

Eén organisatie

De overheid is de grootste werkgever van Nederland en al die ambtenaren samen vormen een enorme pool aan expertise en ervaring. Waarom zouden ze die alleen inzetten voor hun eigen organisatie? Waarom niet de overheid als één organisatie zien, waarbinnen iedereen zijn of haar expertise kan inzetten waar die het meest nodig is? Carian van der Sman is de procesbegeleider van het Serious Ambtenaarteam, iets wat ze in haar werk als zelfstandig onderzoeker en veranderconsultant in de zorg ook doet. “Als je de expertise in de hele overheid gaat bundelen zodat mensen elkaar weten te vinden voor bepaalde vraagstukken, koppel daar dan ook burgers aan. Dan wordt het nog spannender,” zegt ze.

Serious Ambtenaar maakte een databank met alle aangemelde vraagstukken, waar vrijwilligers zich konden inschrijven. Wat als we die databank permanent maken en uitbreiden met alle vraagstukken waar de overheid een frisse blik en bepaalde expertise zoekt? Sandra van Rijswijck, stafadviseur bedrijfsvoering van de dienst Beheer en Infrastructuur bij de provincie Zuid-Holland en opdrachtgever voor deze Serious Ambtenaar, ziet dat wel zitten: “Je moet dan natuurlijk wel heel goed nadenken over het soort vraagstuk dat je daar neerlegt. Maar het kan een interessante extra optie zijn, naast de expertise in je eigen organisatie en werken met een extern bureau.” Laten we Serious Ambtenaar zien als een voorproefje van wat er allemaal mogelijk is als we de overheid als één gaan beschouwen.

  • Myriam Vollers | 30 maart 2015, 11:00

    Ik denk dat veel meer mensen zich bij zo’n denktank zouden willen aansluiten. In mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging heb ik bemerkt dat de instroom van buitenaf en de daardoor frisse ideeën nog niet erg beloond worden. Zowel de gemeente als de provincies houden zich vast aan medewerkers die hun sporen al hebben verdiend bij gemeenten of provincies. Terwijl juist de externe mensen een frisse kijk kunnen hebben.

    Met vriendelijke groet, Myriam Vollers

  • Maurice Klabbers | 28 april 2015, 09:06

    Hey Marieke,
    Zelf heb ik dit jaar aan 3 opdrachten meegedaan. Ik heb genoten. Jouw notie, dat het Serious Ambtenaar-format structureel kansen biedt voor zowel ambtenaren als organisaties onderschrijf ik van harte. Dat idee speelt ook door mijn hoofd.

    De opdrachten-databank zou aangevuld moeten worden met een klusser-databank. Hier kunnen enthousiaste ambtenaren zich profileren en zichzelf verkopen.

    Dit alles sluit trouwens aan bij het idee van Marieke van Londen om inkomsten te genereren door mobiliteit. http://www.aeno.nl/finalist…. Ik heb me aangemeld als doener bij de doetank, die met dit project aan de slag gaat. Stiekem flirt ik met de vraag, of ambtenaren hun expertise niet ook in het bedrijfsleven kunnen inzetten en daarmee inkomsten genereren. Tijdens de Serious Ambtenaar projecten participeerden namelijk ook marktpartijen. Ik weet zeker, dat wij – ambtenaren – ook organisaties buiten de overheid veel te bieden hebben.

    Bedankt voor jouw inzicht!

    Gegroet, Maurice

  • Lambrecht van Eekelen | 18 mei 2015, 23:04

    Ik doe graag mee met zo’n initiatief. Ik heb drie keer meegedaan aan Serious Ambtenaar. Ik heb daar veel geleerd over maatschappelijke vraagstukken bij andere organisaties. Dan is het jammer om voor zo’n opdracht maar twee dagen te hebben. Het lijkt me leuk om op detacheringsbasis grotere opdrachten te doen. Een collega van mij speelde ook al met zo’n idee en blijkbaar zijn er meer ontkokerde ambtenaren met zo’n idee. Het lijkt me leuk om mee te helpen aan de oprichting van een overheidsdenktank. Je kunt hierover contact met mij leggen via LinkedIn.

    Groeten,

    Lambrecht

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren