Blog

De overheersende kleur was grijs

Als een gemeentelijke topambtenaar tegen u zegt: “Over 10 jaar moeten we op sociale media zitten” wat denkt u dan? Waarschijnlijk denkt u dat ik een grap maak.

Vorige week was een week van tegenstelling. Aan de ene kant als bewoner de doorslag geven bij het winnen van de participatieprijs. Een jurylid vertelde tijdens de borrel dat mijn bijdrage aan de presentatie het laatste zetje gaf. Aan de ander kant als bewoner zien hoe het mis kan gaan met burgerparticipatie en jouw initiatief door ambtenaren volledig verkeerd wordt uitgevoerd.

Participatie is een thema dat ook bij het Open Innovatie Festival regelmatig terugkeerde. Afgelopen vrijdag was de landelijke afsluiting in Utrecht. Het was een verademing toen ik de Utrechtse raadszaal binnenstapte. De zaal ademde een energieke sfeer van co-creatie, innovatie en gunnen. Mobiele apparaten zijn alom aanwezig en in gebruik. Via een livestream luistert en kijkt de hele wereld mee. Hoe anders dan het symposium van de ochtend.

‘s Ochtends was ik op een symposium met voornamelijk gemeentelijke topambtenaren en bestuurders. De leeftijd was hoog en de overheersende kleur grijs. Zowel vanwege de leeftijd als de kleding. De enige energie die ik voelde, kwam door een woordenwisseling tussen spreker en vragensteller, en van innovatie of gunnen merkte ik niets. Ik telde twee mobiele apparaten, waarvan één van mij. Er was geen hashtag of twitteraccount noch van de organisator noch van het symposium. Ligt het aan mij dat ik dat een gemis vind?

Het Open Innovatie Festival bestaat 5 jaar en heft zichzelf nu op. Ze willen geen gevestigde orde worden en gaan opzoek naar nieuwe wegen en ideeën om volgend jaar iets anders neer te zetten. Ambtenaar2.0 timmert ook al 5 jaar aan de weg. Toch is er nog heel veel werk te verzetten. Overheidsinstanties en of topambtenaren en bestuurders durven of willen nog geen stappen te zetten. In mijn vorige blog schreef ik over het gevoel van urgentie. Blijkbaar is het gevoel afwezig want als een gemeentelijke topambtenaar tegen u zegt: “Over 10 jaar moeten we op sociale media zitten” wat denkt u dan?

Waarschijnlijk denkt u dat ik een grap maak. Voor het symposium begon, vertelde ik een deelnemer over mijn werk als juridisch adviseur vrijheid van meninguiting 2.0. En zonder gekheid, zijn reactie was echt: “Over 10 jaar moeten we allemaal op sociale media zitten”. “Nou, ik denk wel veel eerder als de overheid de boot niet wil missen en beginnersfouten in nieuwe media wil voorkomen als iedereen gepokt en gemazeld is”, kon ik nog net uitbrengen voor we de zaal ingeroepen werden. Ik dacht aan dit citaat: “The year 2013 offers businesses an opportunity to work better, not more. The rise of the open social collaboration platforms is about to disrupt in a big way”. Een gevoel van urgentie lijkt onnodig want de inzet van online interactieve netwerken is zo beschouwd onvermijdelijk.

PS. Geen van mijn tweets over dat symposium is beantwoord of geretweet door sprekers of deelnemers. Ik voelde me toch eenzaam in deze zogenoemde ‘sociale media’. Hoe anders dan het ‘warme bad’ @OIF2012 #OIF030.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren