zoeken binnen de website

Goji-monsters

door: Peter Lievense | 5 oktober 2017

Peter Lievense

Op het redactiekantoor ontbijten we al zeker vijf jaar elke ochtend met een flinke hand Gojibessen in de havermout: die geven zo een lekker fris zuurtje aan de pap. Maar dat zou iBestuur wel eens fataal kunnen worden: van de dertig Goji-monsters die de NVWA vorig jaar onderzocht, bleek driekwart (!) zwaar verontreinigd met verboden bestrijdingsmiddelen. Van de illegale stoffen propargiet en carbofuran werden waarden gemeten van meer dan vijftig keer de wettelijke norm. Carbofuran geldt als zeer giftig en is desastreus voor het zenuwstelsel. Propargiet ‘wordt in verband gebracht met darmkanker’. Daarbij vergeleken is fipronil een eitje!

Nu zou je denken: ‘goed dat NVWA de consument waarschuwt en de bessen uit de schappen haalt’. Niet dus. De informatie over de steekproef kwam boven water middels een Wob-verzoek door voedselwaakhond Foodwatch (leve de Wob!). NVWA heeft de zaak afgedaan met een schriftelijke waarschuwing aan de groothandel en de supermarkten. En de redactie maar Gojibessen eten; ook een manier om kritische journalistiek te ondermijnen.
De NVWA heeft zich inmiddels herpakt en treedt nu ferm op tegen de Vegetarische Slager. Die mag niet langer Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes op de markt brengen. Weliswaar diervriendelijk en duurzaam, maar ook verwarrend en misleidend. Daar dient de consument tegen beschermd te worden.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.