zoeken binnen de website

It’s not the technique, stupid!

door: Ellen Boschker | 25 oktober 2012

Ellen Boschker

In elke presentatie of workshop die ik over basisregistraties geef, is standaard mijn ondertitel ‘It’s not the technique, stupid’.

Natuurlijk om te provoceren, maar vooral omdat ik me oprecht zorgen maak dat basisregistraties als een technische aangelegenheid gezien en ontwikkeld worden. Een te sterke focus op de technische vervolmaking van het stelsel. We zetten al wel stappen in de goede richting, maar de techniek en zijn beperkingen voeren al snel de boventoon. “Basisregistraties, heeft dat niet te maken met Digimelding, Digikoppeling en de TMV?”, hoor ik veel mensen denken.

Op deze manier missen we de kern waar het omgaat en wat we wat mij betreft ook meer mogen uitdragen. Basisregistraties en alle techniek eromheen zijn in feite namelijk niets. Basisregistraties zijn een bak vol data en meer niet. Doordat er wetgeving en beleid aan verbonden is, worden er rechten en plichten tussen overheid, burgers en bedrijven gecreëerd. Op basis van de informatie uit de inkomensregistratie kan de overheid mij bijvoorbeeld dwingen belasting te betalen. En op basis van mijn inschrijving in de GBA ben ik gerechtigd een stem uit te brengen. Registraties reguleren dus de relaties en belangen tussen overheid, private sector en maatschappij en vormen op die manier de kern van onze op informatie gebaseerde maatschappij. Deze belangen moeten telkens weer opnieuw afgewogen worden.

Zo blijf ik mezelf in elke presentatie als een grammofoonplaat herhalen. Zo ook afgelopen maandag toen ik een presentatie voor een study-visit van een delegatie uit Indonesië mocht houden. Deze keer startte ik maar direct met mijn stelling. Gelijk volop discussie in de zaal. Zijn registraties en databases een middel of een doel op zich? Uiteindelijk was iedereen het er wel over eens. Registraties en databases zijn slechts een tool, maar wel een belangrijke tool. Of ik mijn stelling wilde nuanceren? Ach, waarom niet. It’s not only the technique, stupid! Daar kan ik best mee leven.

Ellen Boschker is adviseur en onderzoeker bij PBLQ Zenc

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.