Digital twins drijvende kracht achter uitvoering duurzaamheidsagenda

25 juli 2022
Partner: Capgemini

Beeld: Capgemini

Digital twins kunnen de fysieke wereld simuleren, waardoor bedrijven efficiënter gebruik kunnen maken van hulpbronnen, de CO2-uitstoot kunnen verminderen, leverings- en transportnetwerken kunnen optimaliseren en de veiligheid van de werknemers kunnen verhogen.

  • Een derde van de bedrijven heeft digital twins geïmplementeerd om inzicht te krijgen in energieverbruik en emissies in de waardeketen
  • Bedrijven hebben hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid met 16 procent opgevoerd met behulp van digital twins
  • Bedrijven zullen de komende vijf jaar gemiddeld 36 procent meer gebruik maken van digital twins

Uit het rapport blijkt dat bedrijven in de komende vijf jaar gemiddeld 36 procent meer gebruik zullen maken van digital twins. Dit wijst op een groeiende belangstelling voor digital twin-technologie bij bedrijven die hun digitale transformatie willen doorvoeren en hun processen slimmer willen maken in de hele waardeketen. Deze bedrijven zijn met name te vinden in sectoren zoals de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, biowetenschappen en energie. De ondervraagde bedrijven noemen kostenbesparingen (79%) en technologische vooruitgang (77%) als de belangrijkste redenen voor hun investeringen in digital twins.

Roshan Gya, wereldwijd verantwoordelijk voor het segment Intelligent Industry bij Capgemini zegt: “Digital twins helpen bedrijven om de kloof te overbruggen tussen de fysieke en digitale wereld. Zij vormen hiermee de kern van de transformatie naar een intelligente industrie door synergie tot stand te brengen tussen data, technologie en bedrijfsprocessen. Hierdoor kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie aantoonbaar verbeteren, de time-to-market verkorten, nieuwe inkomstenmogelijkheden ontsluiten en hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid versterken.”

Investeringen in digital twins gedreven door duurzaamheidsdoelstellingen

Volgens het rapport is 57 procent van de bedrijven van mening dat digital twin-technologie van cruciaal belang is voor het verbeteren van de duurzaamheidsinspanningen, wat goed aansluit op hun ESG-doelstellingen (Environmental Social Governance). Digital twins maken flexibele manieren van werken mogelijk die risico’s tot een minimum kunnen beperken en samenwerking kunnen bevorderen. Dit creëert een unieke kans om de winstgevendheid te verhogen en tegelijk het gebruik van middelen in de waardeketen te optimaliseren.

Meer dan een derde (34 procent) van de ondervraagde bedrijven zegt digital twins al uitgebreid te gebruiken om hun energiegebruik en emissies beter te begrijpen en te voorspellen. De consumptiegoederensector en de energiesector lopen in dit opzicht voorop, met respectievelijk 52% en 50% die virtuele replica’s gebruiken om hun activiteiten duurzamer te maken. De bedrijven die digital twin-technologie al toepassen, hebben hun duurzaamheidsscore met gemiddeld 16 procent verbeterd.

Methodologie

Om inzicht te krijgen in de manier waarop toonaangevende bedrijven de transformatie naar digital twins aanpakken, verzamelde Capgemini informatie van 1.000 bedrijven uit diverse sectoren, waaronder life sciences, consumentenproducten, energie- en nutsbedrijven, manufacturing en infrastructuurbedrijven. 80 procent van de ondervraagde bedrijven heeft een lopend digital twin-programma, terwijl de rest van plan is er een te starten. Daarnaast zijn 14 diepte-interviews gehouden met deskundigen uit het bedrijfsleven, academici en denktanks van diverse organisaties en universiteiten.

Rapport

Download het rapport hier.