Als er minder woningen gebouwd worden omdat gemeenten er niet in slagen om tijdig vergunningen af te geven dan is dat nieuws. Dus de auteur van het rapport gebeld.
Een betontimmerman uit Diemen heeft een prothese sinds een betonnen balk zijn been verbrijzelde. En hij heeft een gehandicaptenparkeerkaart. Om die te behouden moet hij elk jaar aantonen dat zijn been niet is aangegroeid. Kijk, soms maken ze het er ook naar bij de gemeente.
Maar vaak wordt de zwarte piet wel heel gemakkelijk bij de gemeenten gelegd. Door de sectoreconoom bouw en onroerend goed van ABN AMRO bijvoorbeeld. Gisteren lazen we bij de collega’s van Gemeente.nu dat er in de eerste helft van dit jaar 22 procent minder bouwvergunningen zijn afgegeven en dat dat mede komt door vertraging bij de gemeenten. Bron: de halfjaarlijkse sectoranalyse van ABN AMRO. Benieuwd naar de oorzaak van die vertragingen het onderliggende rapport er bij gehaald.
Wat blijkt? De bouw heeft een recordjaar achter de rug. In 2015 groeide de productie met 8,5 procent en die groei zet door in de eerste helft van 2016. Voor volgend jaar wordt echter minder groei verwacht omdat het aantal afgegeven bouwvergunningen in de eerste helft van 2016 daalde met pakweg 22 procent. Aan de oorzaak wijdt het rapport slechts een enkele zin: “Vertraging bij gemeentes bij het afgeven van vergunningen voor nieuwe woningen en hoge grondprijzen zullen hier aan hebben bijgedragen.”
Als er minder woningen gebouwd worden omdat gemeenten er niet in slagen om tijdig vergunningen op te leveren dan is dat nieuws; zeker voor iBestuur. Dus de auteur van het rapport gebeld. “Dat is een aanname. De vraag naar woningen neemt toe, maar het aantal vergunningen neemt af en daar proberen wij redenen voor te verzinnen. Bijvoorbeeld dat er een vertragende factor zit bij de gemeenten. Misschien hebben de gemeenten de afgelopen jaren wel bezuinigd op personeel..” Of er wellicht juist minder vergunningen zijn áángevraagd, is niet bekend bij ABN AMRO. Je kunt dus ook gewoon verzinnen dat de gemeente het niet goed doet.