Digitale toekomst eu
Nieuws

ACM officieel toezichthouder op uitvoering Digital Services Act

groot oog
Focus is voor het komende jaar gericht op online platform, webhostingdiensten en de bescherming van minderjarigen. | Beeld: Shutterstock

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is per 3 februari officieel bevoegd om toezicht te houden op de naleving van de Europese Digital Services Act (DSA). 

Met de publicatie van de Uitvoeringswet digitaledienstenverordening kan de ACM beginnen met het inzetten van hun toezichthoudende bevoegdheden. De Europese wet, die sinds 17 februari 2024 van kracht is, bevat verplichtingen voor aanbieders van online diensten die het internet veiliger en eerlijker moeten maken. De wet moet de burge3r beschermen tegen de dominantie van grote technologiebedrijven.

‘Komend jaar ligt onze focus op drie gebieden’, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. ‘Dat is de basis op orde bij online platforms, zoals het instellen van een centraal contactpunt en het makkelijk maken voor gebruikers om illegale inhoud te melden. Daarnaast gaan we specifiek kijken naar webhostingdiensten – waar er veel van zijn in Nederland – en starten we onderzoek naar de bescherming van minderjarigen.’

Uitvoeringswetten

De uitvoering van de verschillende Europese wetten blijkt een complexe aangelegenheid en kost veel tijd. Nederland loopt achter op de Europese planning. Zp werd de Europese DSA al in oktober 2022 aangenomen en op 17 februari 2024 officieel van kracht. Op dat moment had ook bij wet vastgelegd moeten zijn hoe de wet uitgevoerd zou worden in Nederland. Een voorstel daartoe werd echter pas in april 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd. Op 3 februari is de uitvoeringswet officieel van kracht. Een van de redenen waarom het kabinet door Bits of Freedom genomineerd is voor de Big Brother Award 2025. ‘Het kabinet is genomineerd voor het onvoldoende waarborgen van toezicht op wet- en regelgeving in het digitale domein. Hierdoor staan onze digitale rechten onnodig onder druk’, onderbouwt de jury de nominatie.

Toezicht

De ACM houdt toezicht op aanbieders van online diensten die in Nederland gevestigd zijn en werkt nauw samen met andere Nederlandse autoriteiten, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens, andere Europese toezichthouders en de Europese Commissie. De grootste online platformen en zoekmachines (zogenoemde VLOP’s en VLOSE’s) vallen ook onder direct toezicht van de Europese Commissie.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren