Digitale toekomst eu
Nieuws

ACM: Overstappen van clouddienst eenvoudiger met Europese Data Act

Met de Data Act wordt het verplaatsen van data van de ene naar de andere aanbieder van clouddiensten makkelijker. | Beeld: Shutterstock

De nieuwe Europese regels voor het aanbieden van ICT-diensten in een ‘cloud’ zijn nodig om de markt voor zakelijke clouddiensten concurrerender te maken.

 

Vorig jaar bracht de ACM al een eerste marktstudie uit over clouddiensten. Uit het vervolgonderzoek blijkt dat het onzeker is of de overstapdrempels bij clouddiensten voldoende snel en structureel op te lossen zijn op basis van de mededingingsregels. De aankomende nieuwe Europese regels zoals de Data Act en Digital Markets Act bieden meer perspectief op het snel en effectief oplossen van de geconstateerde marktrisico’s. ACM stopt nu verder onderzoek, tenzij er opnieuw komen over overstapbelemmeringen. Cloudaanbieders bieden IT-diensten die bedrijven online kunnen gebruiken. Ze mogen het overstappen van clouddienst niet belemmeren door bijvoorbeeld onnodig hoge financiële of technische drempels. Ook moeten bedrijven gebruik kunnen maken van clouddiensten van andere bedrijven terwijl ze de data laten staan bij het cloudbedrijf waarmee ze al werken. Data Act Naast een makkelijkere overstap mag een clouddienst straks ook geen kosten berekenen als een bedrijf zijn data bij een aanbieder van clouddiensten wil weghalen om over te stappen. De ACM zou graag zien dat in de Data Act ook interoperabiliteit zonder obstakels wordt geregeld. Dat betekent dat het makkelijker wordt om gegevens uit te wisselen of systemen aan te sluiten bij de services in de cloud. Dat kan bijvoorbeeld door open standaarden voor communicatie tussen verschillende ICT-systemen.

Beschermen tegen marktmacht

De ACM richt zich op het beschermen van mensen en bedrijven tegen misbruik van marktmacht en tegen online misleiding en manipulatie van consumenten in de digitale economie zodat iedereen kan profiteren van de voordelen van de digitale economie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren