Misdaad bestrijden met behulp van AI
Irakli Beridze is het hoofd van het Centre for Artificial Intelligence and Robotics bij the United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute (UNICRI). Het centrum zit in Den Haag en ondersteunt landen bij wetshandhaving met behulp van AI.
Topprioriteit
In 2017 kostte het nog grote moeite om de Verenigde Naties geïnteresseerd te krijgen in AI, vertelt Irakli Beridze. Nu is het een topprioriteit. Wat is er veranderd? Allereerst zijn er ongelofelijk veel data bijgekomen. Voorspellingen gaan uit van een wereldwijde datavolume van ongeveer 175 zettabytes in 2025. Daarnaast is de computerkracht enorm gegroeid en is de hoeveelheid algoritmes toegenomen. Al deze ontwikkelingen hangen uiteraard nauw samen met de enorme investeringen die er in AI worden gedaan.
Kindermisbruik aanpakken
De Verenigde Naties onderzoeken hoe AI kan bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het Centre for Artificial Intelligence and Robotics van UNICRI bevindt zich in Den Haag en helpt landen bij het oplossen van misdaad-gerelateerde problemen en het vergroten van de AI-geletterdheid van de bevolking. Zo is er de AI for Safer Children Global Hub, voor het onderzoeken en tegengaan van kindermisbruik. Er zijn 119 landen bij aangesloten.
Wetshandhaving met AI
Hij is blij dat de EU er met de AI-verordening als eerste in is geslaagd om wetgeving met betrekking tot AI te realiseren, maar hij ziet het ook als een groot experiment, gezien de snelle technologische ontwikkelingen. ‘Maar de tekst is zo goed als hij kon zijn.’
Wetshandhaving heeft AI nodig, meent hij, maar wel op een manier die in lijn is met mensenrechten. Samen met Interpol ontwikkelde zijn centrum hiervoor een overheidsinstrument. Ze werken nauw samen met de Nederlandse politie bij het maken van beleid voor gezichtsherkenning. Als het aan hem ligt, wordt er nog veel meer samengewerkt met de Nederlandse overheid, met name op het gebied van praktische projecten en pilots. ‘We zitten toch in Den Haag. Weet ons te vinden.’