Blog

All eyes on Knops

Na het onderzoek van I&O Research kunnen we spreken van een vertrouwenscrisis in ons digitaliseringbeleid. Daarmee hebben we te maken met een serieus probleem.

Na het onderzoek van I&O Research kunnen we rustig spreken van een vertrouwenscrisis in ons eigen digitaliseringbeleid. Nederlanders zijn niet snel tevreden, maar minder dan de helft van ons gelooft in onze missie – een serieus probleem.

Het is een beetje als Pieter Zwart die zijn Coolblue-teams opzweept, terwijl de helft niet alles doet voor een glimlach. Extern vertrouwen hangt direct samen met intern vertrouwen, en het gaat hier ergens over. Niet alleen de bekende miljarden, maar ook over beslissingen op het gebied van privacy en veiligheid – zaken die nu al een hoeksteen van onze samenleving vormen.(Klik op illustratie voor vergroting)

Ik heb alle fiches op Knops gezet. Onze eerste minister van IT, die nog niet zo mag heten. Hij, die de film I, Daniel Blake noemde in het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer. Hij, die gebruiksvriendelijkheid al meerdere keren gelijk stelde aan privacy en veiligheid – een teken dat het woord niet alleen lekker in de mond ligt.

Nu ken ik de beste man niet, maar ik zag wel ergens dat hij ervaring bij Defensie heeft opgedaan. Hopelijk kan hij wat van die no-nonsense cultuur toepassen op dit probleem, want uit hetzelfde onderzoek blijkt voor de honderdste keer dat er onvoldoende samenhang, regie en centrale ondersteuning is om doelstellingen te realiseren.

We roepen het al jaren, maar nog niemand heeft deze noot kunnen kraken. Dus, gaan we door zoals we het altijd hebben gedaan, of durft er eindelijk iemand de bezem te halen door alle praatclubjes? Durft er iemand op te staan als het weer over blockchain gaat, terwijl de eigen website een drama is?

We gaan het beleven. Ondertussen doen we zelf wat we kunnen – want daar worden we voor betaald. En kijken we uit naar het iBestuur Mobility Congres, waar we meer gaan zien van onze nieuwe hoop.(Klik op illustratie voor vergroting)

Enkele kenmerkende quotes uit het onderzoek van I&O research, in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Deze blog is geschreven op persoonlijke titel

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren