Nieuws

Amsterdam opent Open Datalab

Amsterdam heeft een Open Datalab geopend. Met het lab heeft de hoofdstad nu naar eigen zeggen ook een fysiek knooppunt waar het halen van data, kennis over gebruik en technologie, het ontsluiten en het toepassen van data bij elkaar komen. Gelijktijdig is er ook een website geopend met een overzicht van alle beschikbare open data in de regio Amsterdam.

Het DataLab in de Weesperstraat moet een plek worden waar experts van universiteiten, hogescholen, organisaties en bedrijven samen met elkaar en de gemeente projecten op te zetten en kennis te delen. Zo start binnenkort een project met de Hogeschool van Amsterdam. Via speciale buurtnetwerken krijgen bewoners informatie over bijvoorbeeld woningen of veiligheid in hun buurt. De open data catalogus bevat inmiddels 195 datasets, waaronder ook een eerste met realtime data; van het Hoofdnet Auto. Nieuwste loot aan de stam is de Parkeer API. Daarmee kunnen aan de hand van locatie, tijdstip en duur apps worden gebouwd die verwijzen naar de beste parkeermogelijkheden, kosten en reistijden.

Amsterdam benut de experts van het Datalab inmiddels ook illegale woningverhuur via Airbnb en andere woonfraude op te sporen. Eerst was de hoofdstad de eerste Europese hoofdstad die een overeenkomst sloot met Airbnb, waarbij de huizenverhuurder zich committeerde aan goede voorlichting over regelgeving rond verhuur aan zijn klanten en inning en afdracht van toeristenbelasting. Nu is de hoofdstad ook een van de eersten die digitale onderzoeksmethoden gaat inzetten tegen de Amerikaanse woningverhuurder. Vanaf april gaat de gemeente via ‘scraping’ adressen verzamelen van woningen die te huur worden aangeboden op boeking- en websites. Zo kan worden achtergehaald waar illegaal wordt verhuurd zonder dat de Airbnb’s van deze wereld hun boekingsgegevens overdragen. Dat weigeren ze tot op heden.

De gemeente gaat volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen gericht op zoek naar eigenaren die zelf niet meer in hun woning wonen of die meerdere woningen tegelijkertijd verhuren aan toeristen. Daarnaast zoekt de gemeente gericht naar eigenaren die hun woningen langer dan zestig dagen verhuren aan meer dan vier personen. “Tot op heden handhaafden we alleen nadat vermoedens van woonfraude waren gemeld. Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren veranderen we onze aanpak van reactie naar proactief”, aldus de wethouder.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren