Blog

Antistoffen en digitaal coronapaspoort

Bas Haring pleit in de Trouw van dinsdag 4 maart voor het voorstel van Sigrid Kaag om de maatschappij weer te openen voor mensen met een vaccinatiebewijs. Daarbij wordt de actuele situatie van groeiende groepsimmuniteit niet betrokken. Koppel het digitaal ‘paspoort’ aan zowel vaccinaties als testen op de aanwezigheid van antistoffen.

Koppel het digitaal ‘paspoort’ aan zowel vaccinaties als testen op de aanwezigheid van antistoffen.

Bas Haring pleit in Trouw van dinsdag 4 maart voor het voorstel van Sigrid Kaag om de maatschappij weer te openen voor mensen met een vaccinatiebewijs. Daarbij wordt de actuele situatie van groeiende groepsimmuniteit niet betrokken.

De immuniteit is nu vooral terug te vinden bij mensen die ziek zijn geweest. Die komen in dat voorstel niet in aanmerking voor de gewenste ‘maatschappelijke vrijheid’. Op 22 januari jl. melde het Parool dat bij het bloedonderzoek door Sanquin bij 13-15 procent van de donoren werkzame antistoffen zijn geconstateerd. Dit waren cijfers van begin januari, extrapolerend zou dat percentage waarschijnlijk rond de 20 procent liggen. Die personen hoeven dus niet gevaccineerd te worden! Dat betekent nu reeds dat 3 tot 4 miljoen minder vaccinaties hoeven plaats te vinden! Geen enkele “expert” of mediavertegenwoordiger geeft deze ontwikkeling aandacht. Verschillende artsen hebben de mening dat vaccinatie in dit geval geen toegevoegde waarde heeft, hooguit in een latere fase als ‘boost’ voor verdere afweer, hetgeen overigens ook opgaat voor gevaccineerden.

Wat gebeurt er met die niet gevaccineerde, maar wel van antistoffen voorziene mensen? Het in het artikel gegeven voorbeeld van Israël zou wat dat betreft beter moeten worden uitgelegd: Israël test ook op antistoffen waardoor ook de groep die op ‘natuurlijke wijze’ is gevaccineerd wordt betrokken. Zou deze ontwikkeling geen aandacht krijgen omdat de farmaceutische industrie zijn vaccins wil afzetten?, of zou het voor Nederland te ingewikkeld zijn om mensen te testen op afweerstoffen aangezien dat weer een nieuwe organisatie vereist waar de overheid en gezondheidszorg niet bepaald in uitblinkt. Het lijkt mij dat het testen op antistoffen een veel verstandiger en minder ingrijpende en bovendien geld besparende maatregel is dan de vrijwel gedwongen volksvaccinatie waaraan de Nederlandse bevolking wordt onderworpen als dit de voorwaarde voor toegang tot de maatschappij vormt. Vaccineer alleen die groepen die het nodig hebben. Daarnaast vallen door het huidige vaccinatiebeleid juist de jongeren buiten de groep die voorzien kan worden van een vaccinatiebewijs en dus toegang tot maatschappelijke voorzieningen als onderwijs, horeca en culturele manifestaties wordt ontzegd. Deze discriminatie is niet nodig en niet wenselijk als er snel een effectief gecombineerd test en vaccinatiebeleid wordt uitgevoerd, testen op antistoffen en testen en vervolgens vaccineren. Als desalniettemin wordt besloten tot een digitaal ‘paspoort’ doe het dan zoals Denemarken en Israël door dit paspoort te koppelen aan zowel vaccinaties als testen op de aanwezigheid van antistoffen.

Maar liever nog geen paspoort, iets wat ontegenzeggelijk een tweedeling in de maatschappij oplevert. In New-Delhi neemt het aantal besmettingen sterk af, niet door vaccinaties of strenge maatregelen maar doordat al 60 procent van de bevolking al antistoffen heeft ontwikkeld door besmettingen met het virus.
Onder verwijzing naar de eerdere uitlatingen van premier Rutte over het streven groepsimmuniteit door besmettingen met het virus aangevuld met vaccinatie voor die mensen die het nodig hebben is het een reële optie dat die groepsimmuniteit van 70 procent van de bevolking al dit voorjaar kan worden bereikt en de maatschappij voor iedereen weer geopend wordt.

Rob van den Hoven van Genderen is hoogleraar AI & Robotlaw aan de universiteit van Lapland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie en Robotrecht (NVAIR)

 • Marlène van den Boogaert | 14 april 2021, 12:59

  Wij hebben wel interesse om de bloedtesten te laten doen. Waar kan dat? Kan dat komende zaterdag. Gaat om mijn man Rob Jacobs, mijzelf en onze dochter Ruby van den Boogaert

 • Martha Kouwenberg | 22 mei 2021, 10:28

  Geachte heer van den Hoven van Genderen,
  Kunt u mij zeggen of u een reactie hebt gehad (van RIVM bijvoorbeeld) op uw stuk over de natuurlijke antistoffen en de vermelding hiervan in een “paspoort” om meer vrijheid te krijgen zonder vaccin? Ik loop ook tegen dit probleem aan, wel antistoffen (dus ik wil geen vaccin) maar toch buiten de boot vallen voor meer vrijheid dadelijk.
  Ik zou het erg fijn vinden als ik op een of andere manier over deze ontwikkelingen (als die er al zijn) op de hoogte kon blijven, ik lees er namelijk nooit wat over en het RIVM staat mij hierover niet te woord. Ik was erg blij met uw stuk, fijn dat er toch mensen zijn die hier over nadenken. Dank u wel.

 • Maria Laan | 25 mei 2021, 12:49

  Goedemiddag,
  Ik sluit mij aan bij bovenstaande reactie. Zeer vreemd dat hierover niets gemeld wordt door de betrokken instanties. Hoor graag meer. Bedankt.

 • Rennie Besselink | 29 juni 2021, 02:53

  Ook ik heb anti stoffen Corona is gebleken uit een bloedonderzoek wat ik zelf heb aan gevraagd , en ik weiger de vaccinatie.
  Het is toch te gek voor woorden dat ik gedwongen word om een vaccinatie te nemen in een gezond lichaam .

  Groeten Rennie.

 • Truus Heerink | 29 juni 2021, 12:04

  Het bovenstaande geldt ook voor mij. Ook ik heb antistoffen en dus al Covid gehad. Daarom wil ik geen vaccin, maar wil wel graag gelijke behandeling als iemand die door een vaccin antistoffen heeft. Hoe kunnen we dit meer onder de aandacht brengen?
  Groet, Truus.

 • Monique Wilmer | 16 juli 2021, 17:45

  Voor mij geldt hetzelfde, de GGD geeft aan dat het PROTOCOL is dat er een geregistreerde positieve PCR test moet zijn. Daarom is de antistoffentest niet te downloaden in de app. Waarom is hier niet meer aandacht voor? Ik vind dit echt een hele vreemde zaak.

 • Janine S | 13 september 2021, 20:20

  L.S., dank voor het delen van deze visie. Ikzelf ben (ongemerkt) Corona patiënt geweest. Uit een betrouwbare bloedtest bleek dat ik veel antistoffen in mijn bloed heb, ook degene (IgG) die lange termijn bescherming bieden. Ik monitor mijn bloed en kies voor vaccinatie als mijn natuurlijke bescherming verdwenen is. Tot die tijd krijg ik geen toegang tot QR / coronapas. Nadruk ligt dus op vaccineren en niet op bescherming, zo lijkt? Ik ben hier behoorlijk bezorgd over.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren