Barbara Kathmann uitgeroepen tot Meest Digibewuste Kamerlid 2023
Barbara Kathmann is uitgeroepen tot het Meest Digibewuste Kamerlid van 2023. Kathmann, nummer 18 op de lijst van PvdA/GroenLinks, beschouwt het vooral als een aanmoedigingsprijs. Ze hoopt dat politieke partijen de komende jaren de krachten gaan bundelen op het gebied van Digitale Zaken, “wat voor kabinet er ook zit”.
Tijdens het druk bezochte ECP-festival op 16 november in Den Haag reikt juryvoorzitter Tineke Netelenbos de prijs uit aan een blij Kamerlid. “Het is fijn om toch een vorm van erkenning voor al het sleurwerk om aandacht te krijgen voor digitale onderwerpen in Den Haag,” vertelt ze na afloop. Ze is superblij met de commissie Digitale Zaken, waar ze zelf een actieve bijdrage aan heeft geleverd. “We hebben heel wat stappen gezet, maar het moet echt de komende jaren nog veel beter.”
Minister van Digitale Zaken
PvdA/GroenLinks pleit in haar verkiezingsprogramma expliciet voor een minister van Digitale Zaken. “De staatssecretaris heeft echt haar best gedaan, maar zonder mandaat en zonder middelen is het heel lastig. In de commissie ontvingen we vooral ambitie documenten, zonder doelen en geld.” Een minister van Digitale Zaken moet integraal kunnen kijken en een concreet plan kunnen uitvoeren om “de uitdagingen te tackelen”.
Digitale inclusie en digitale duurzaamheid
Twee onderwerpen gaan haar in het bijzonder aan het hart. De eerste is digitale inclusie. “Iedereen moet mee kunnen doen in deze steeds meer digitale maatschappij. De digitale dienstverlening van de overheid moet echt beter. Veel website van gemeenten bijvoorbeeld zijn echt onvoldoende toegankelijk.”
Digitale duurzaamheid is de tweede. Haar motie voor een integraal plan voor duurzame digitalisering zette twee onderzoeken in gang, enerzijds naar de impact van digitalisering op het klimaat en anderzijds de bijdrage van digitalisering aan de Nederlandse verduurzamingsopgave. “Digitale duurzaamheid staat nog in de kinderschoenen,” zegt Kathmann. “Het is hoog tijd voor een maatschappelijk debat over verduurzaming en de rol die digitalisering hierin speelt. Ze doelt hiermee zowel op de positieve als de negatieve kant. “De oplossingen moeten we zoeken in digitalisering. Tegelijk moeten we nadenken over bijvoorbeeld de circulariteit van hardware. De overheid is een grootinkoper van hardware, dat kan meer circulair.”
Partijen moeten gaan samenwerken
Ze kijkt met enige angst naar de peilingen voor de komende verkiezingen. “Hoe gaan we straks samenwerken? Ik hoop dat, welk kabinet er straks ook zit, we de krachten gaan bundelen als het gaat om digitale vraagstukken”
Zou het niet veel en veel beter zijn om al die parlementaire energie te besteden aan pragmatische zaken die de Nederlandse concurrentiepositie steunen, als Open Economie in een tijd van gedataficeerde reglobalisering? Denk aan het tekort aan gekwalificeerde IT-professionals wat de ontwikkeling van IIoT, robotisering en AI in Nederland beperkt. Denk aan het gebrek aan digitale vaardigheden. Denk aan het feit dat het investeringsniveau in digitale technologieën, zoals IIoT, robotisering en AI achter blijft bij andere geavanceerde economieën. De implementatie uitdagingen rond geavanceerde technologieën, door gebrek aan kennis en expertise en organisatorische en culturele barrières.
Het realiseren van een integraal plan voor duurzame digitalisering kost bakken met geld. Je zult duidelijke doelstellingen voor duurzame digitalisering moeten vaststellen, waaronder het bepalen van de strategische prioriteiten en het identificeren van de specifieke gebieden waar marktingrijpen het meeste voordeel kan bieden. Je zult de kloof tussen de huidige en gewenste toestand moeten vaststellen, wat alleen al het (kunnen) beoordelen van de bestaande systemen en processen omvat; middelentoewijzing, tijdlijn opstelling, duurzaamheidsbeoordeling … Wat is die milieu-impact?Dat vraagt het (kunnen) beoordelen van het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de levenscyclus van de apparatuur. Stakeholdermanagement, transparantie en communicatie, monitoring, feedback en aanpassing. Terwijl de IT industrie allang strategieën toepast om hun energievoetafdruk en kosten te verlagen. (een stoommachine, dat liep lekker!) Zie alleen al:
https://www.hindawi.com/journals/parco/2011/143964/
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/google-to-use-ai-to-optimise-data-centres-energy-use/
https://www.bbc.com/news/technology-50316951
https://www.greendatacenternews.org/articles/share/371181/
https://deepmind.com/blog/article/deepmind-ai-reduces-google-data-centre-cooling-bill-40