Nieuws

Bas Eenhoorn: “Kabinet geeft me doorzettingsmacht”

Digicommissaris Bas Eenhoorn heeft het kabinet achter de hand als er iets moet gebeuren, zei hij op het iBestuur Congres 2015. Eenhoorn verwerpt de typering van de commissie Elias dat zijn de Digicommissaris een machteloze figuur is zonder doorzettingsmacht. Eenhoorn: “Ik heb een fantastisch uitgangspunt. Het kabinet is de club die het voor mij regelt als ik vind dat er iets moet gebeuren.“

Eenhoorn sprak evenals minister Stef Blok bij de opening van het iBestuur Congres 2015. Hij waarschuwde voor een gebrek aan financiële middelen om de digitale agenda uit te voeren.

“Het wordt nu tijd dat we tempo gaan maken,” hield Eenhoorn zijn gehoor voor, een kleine duizend ICT-managers van de Nederlandse overheid. Het kabinet heeft hem de opdracht gegeven om zaken voor elkaar te brengen. Dat is hij vast van plan, droeg hij uit. Desnoods met hulp van het kabinet. Hij maakte duidelijk dat hij zichzelf niet uitsluitend als het oliemannetje ziet, zoals anderen hem typeren. Als hij vindt dat er iets moet gebeuren zal hij niet schromen dat via een kabinetsbesluit af te dwingen. Hij rapporteert drie maal per jaar aan de ministerraad.

Zijn prioriteit is de generieke digitale infrastructuur (GDI) voor alle publieke diensten voor elkaar te krijgen. Eenhoorn: “Waarom we dat doen? Omdat de economie afhankelijk is van de digitale overheid. Denk aan Digiport in Rotterdam. Daar wordt scheepsladingen in een enorm tempo ingeklaard door de douane. Als we dat niet hadden, zouden reders voor Hamburg of Antwerpen kiezen.”
Hij ziet voor zichzelf drie prioriteiten: aanbevelingen doen over de aansturing en governance voor de digitale overheid. “Vreemd eigenlijk dat we niet specifiek een minister voor informatievoorziening hebben. Ik ga daar over nadenken.”

Het kabinet heeft volgens Eenhoorn onvoldoende geld beschikbaar gesteld om de de geformuleerde digitale ambities te verwezenlijken: “We hebben nog niet de helft structureel in de budgetten geregeld om de DGI te financieren. Er is nog een gat van 2014. Maar ook voor komende jaren is de financiering niet structureel geregeld. Dat herbergt grote risico’s. We zijn met iets bezig wat zich razendsnel ontwikkeld maar waarvoor voldoende financiering ontbreekt.”
Tenslotte wil hij in zijn functie als Digicommissaris duidelijke afspraken maken over de prioriteiten, in samenhang met de beschikbare financiering en de governance.

  • Harmke | 18 mei 2016, 15:00

    mijn vraag is ik heb gisteren naar Bas Eenhoorn zitten kijken als ik het goed begrijp wilde hij ook geweldmisdrijven aanpakken .daarom ook deze mail .26augustus 2015 ben ik van een trap afgegooid door een buurman want de vriendin had verteld dat ik haar uit lachte .de trap was 2meter50 hoog ben boven op mijn man belandt die ging onderuit zat van onder tot boven onder de schaaf wonden .dat werdt geseponeerd want misschien is mijn man wel zelf erbij gaan liggen dat antwoordt was van een politieagent .dat van mij wordt een rechtzaak .weet alleen niet wanneer .elke keer wordt het uitgesteld dan maak de officier fouten .dan is de politierechter niet geschikt .en het ergste vond ik nog dat de vriendin en zijn schoonvader gewoon stonden te lachen .maar ik heb er nog steeds lichamelijke gevolgen van .

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren