België stelt Vanessa Matz aan als minister van digitalisering, privacy en AI
De nieuwe regering van België heeft een minister aangesteld op het gebied van digitalisering, overheidsbedrijven, artificiële intelligentie en privacy. In de vorige legislatuur zaten digitalisering en privacy nog bij staatssecretaris Matthieu Michel, die ook belast was met administratieve vereenvoudiging.
Vanessa Matz draait al bijna dertig jaar mee in de politiek en gaat zich ontfermen over de modernisering van het overheidsapparaat. Haar benoeming wordt gezien als beloning van trouwe dienst. Ze was de afgelopen maanden ook een van de federale onderhandelaars.
Enkele hoofdpunten uit het regeerakkoord:
- België wil zoveel mogelijk haar digitale dienstverlening gaan koppelen aan de digitale portefeuille. De ambitie is dat de federale overheid tegen 2030 alle transacties en interacties met burgers en bedrijven digitaal kan doen. Al blijft een niet-digitale steeds gegarandeerd voor digitaal zwakkeren.
- Voor technische ontwikkelingen streeft de overheid naar maximale uniformiteit om ook te zorgen voor interoperabiliteit. Open standaarden en gestandaardiseerde API’s zijn daarbij de basis.
- Er komt een soevereine ‘cloud first strategie’ en een beleid rond het gebruik van AI met het zicht op het verbeteren van de werking van de overheid.
- Er wordt een volwaardige data governance opgezet onder leiding van een chief data officer.
- Externe inhuur van IT-consultants is toegestaan als het gaat om het inhuren van specifieke expertise, maar reguliere functies moeten zoveel mogelijk intern gevuld worden.
- Er komt een wettelijk kader voor het aantrekken van ‘cybervrijwilligers’ of ‘cyberflexwerkers’ bij de politie.
- Naast de Europese AI-act wordt er onderzocht of er nationale regels nodig zijn voor AI in de gezondheidszorg
- Er komt ook een wettelijk kader om bij phishing of cyberaanvallen snel te kunnen optreden