Blog

Bericht voor o-v-d’s en d-m-v’s

De Nationale Ombudsman heeft een ontluisterend rapport opgeleverd over MijnOverheid en de Berichtenbox in het bijzonder. En eerlijk is eerlijk, MijnOverheid is ook niet echt gebruiksvriendelijk.

Alsof er regie op zat: precies op de dag dat de Digicommissaris een conferentie voor overheidsbestuurders organiseerde onder de titel ‘Mensen centraal in de digitale dienstverlening’, komt de Ombudsman met een ontluisterend rapport over MijnOverheid en de Berichtenbox in het bijzonder.

Van de 6,6 miljoen burgers die de Berichtenbox hebben geactiveerd kijkt 1,3 miljoen mensen nog niet één keer per jaar of er post is. Bijvoorbeeld digitaal-minder-vaardigen en ouden-van-dagen (heus, zo noemden we die vroeger), die hun account ooit per ongeluk hebben geactiveerd of hun e-mailadres niet of verkeerd aan hun account hebben gekoppeld.

En eerlijk is eerlijk, MijnOverheid is ook niet echt gebruiksvriendelijk: je krijgt e-mailnotificaties zonder link, je moet inloggen met je DigiD en voordat je dan eens in je inbox bent.. En dan kun je weliswaar je berichten openen, maar antwoorden of reageren kan niet. Of zoals de Ombudsman het formuleert: ‘De Berichtenbox lijkt vooral opgezet voor het gemak van de overheid’. Kortom, een grote groep burgers kan niet uit de voeten met de Berichtenbox.

Gemiste post van SVB, UWV, RDW of gemeenten – die ook vrolijk wordt verstuurd naar mensen die niet eens hun e-mailadres hebben gekoppeld en dus ook geen e-mailnotificatie krijgen! – bezorgt die mensen uiteindelijk boetes, ambtelijke verhogingen en naheffingen.

Je zou zeggen: laat die mensen voor wie MijnOverheid te ingewikkeld is dan hun account opzeggen. Tegenwoordig is wettelijk vastgelegd dat je accounts en abonnementen van telco’s en uitgevers op kunt zeggen, maar helaas: van MijnOverheid kom je nooit meer af!

Daarom het toch wat somber stemmende advies aan alle o-v-d’s of d-m-v’s: activeer nooit uw MijnOverheid-account!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren