Big man

Het mooie van werken als interimmer binnen de i-overheid is dat je van de ene interessante functie naar de andere overstapt. Zo ben ik nu tijdelijk CIO Rijk en draai ik vanuit die functie mee in het CIO-stelsel. Goeie plek om aan innovaties te werken en deze rijksbreed te verbinden, zou je zeggen. Echter, de i binnen dit stelsel staat voor ‘information’ en niet voor ‘innovation’.

Daar is in de praktijk gewoonweg te weinig tijd voor. Dat merk ik in m’n eigen agenda. En in die van anderen. Maar de wil en de ambitie zijn er overduidelijk wel. Er ontstaat een gezamenlijk beeld dat we die ruimte moeten creëren. Wat zou helpen is meer gestandaardiseerde dienstverlening af kunnen nemen, verbeterde dataportabiliteit en besparing van kosten. Zomaar drie beloftes van clouddiensten. Ik moet hierbij wel steeds denken aan een oude indianenwijsheid die ik lang geleden in Zuid-Amerika eens tegenkwam: ‘Man cannot have both head in the cloud and feet on the ground at the same time – unless very big man.’

Ja, de overheid is groot – maar hier wordt ‘groots‘ bedoeld. Zijn wij in staat onze kerntaken te ondersteunen met clouddiensten en deze tegelijkertijd een veilig en robuust fundament te geven? De twee benen die daarvoor nodig zijn vragen naar mijn idee om een hybride aanpak. Een veilig deel kan natuurlijk zonder meer in een public (ook wel private) cloudoplossing verzorgd worden. Immers open data of documenten die openbaar worden gemaakt hebben veel baat bij een gebruiksvriendelijke en snelle ontsluiting. Wat meer spannende data kunnen ook in de cloud worden gedeeld, maar dan binnen de muren van onze eigen of specifiek voor de overheid ingerichte datacenters.

De vraag voor de CIO’s en CTO’s van de overheid is ondertussen allang niet meer of we de cloud in gaan, maar meer hoe. Er lopen al diverse clouddiensten en cloudpilots binnen de Rijksoverheid. Dat gaat de komende tijd alleen maar meer worden. Een goede zaak als de beloftes van clouddiensten ook waargemaakt gaan worden. Dan hebben we straks meer ruimte voor echte innovatie en de maatwerkoplossingen die altijd nodig zullen blijven. Maar houd beide benen op de grond. Immers, als alles standaard geregeld kan worden in de cloud, waar is de overheid als uitvoerder dan nog voor nodig? Tijd voor een heldere visie op onze nog zwevende cloud.

Diederik van Leeuwen is directeur Domein Internationaal & Veiligheid bij UBR|I-Interim Rijk en mede-initiatiefnemer van de Rijks Innovatie Community

Deze bijdrage is te vinden in iBestuur magazine 30

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren