Big Tech aanpakken betekent in de VS iets anders dan in Europa
In Europa proberen we grote technologiebedrijven ‘aan banden te leggen’ met wetgeving, zoals de AI-Act, Digital Services Act (DSA) en de Digital Market Act (DMA). In de Verenigde Staten van Trump wil men Big Tech juist meer ruimte geven. De moderatie op sociale media is bij hen een kritisch punt, het zou de persoonlijke vrijheid in de weg staan.
Hoeveel macht krijgt Big Tech in de nieuwe regering in de Verenigde Staten? Die vraag kwam zondagavond aan de orde in Nieuwsuur. Nou, heel veel, was het antwoord. Allereerst werd uiteraard gewezen naar de invloed die Elon Musk kan gaan uitoefenen in zijn opdracht om de overheid efficiënter in te richten. Saillant detail hierbij is dat hij dit samen gaat doen met techmiljardair Vivek Ramaswamy. Beide hebben ze grote plannen en extreme meningen over de toekomst van de wereld. En zij zien de overheid als een Tech Startup.
En ze zullen daar flink de ruimte voor krijgen met Trump aan het roer en JD Vance als vice-president, meent New York Times reporter Ryan Mac, auteur van Character Limit – How Elon Musk destroyed Twitter, in de aflevering van Nieuwsuur. ‘Bij deze verkiezing is de meeste invloed uitgeoefend door een handjevol mensen in Silicon Valley’, vertelt hij. ‘Het belang van Sillicon Valley telt de komende jaren zwaar mee.’ Vance werkte eerder voor durfkapitalisten in Silicon Valley en is in zijn hele (politieke) carrière gesteund door bevriende Tech-miljonairs. Vance spreekt nu al openlijk over het verminderen van de beperkingen op AI.
Terugdringen van kritische geluiden
Democratie staat volgens deze mannen op gespannen voet met vrijheid. Ze willen geen censurering op sociale media platforms, zodat de conservatieve stem beter gehoord kan worden. ‘Vance wil de regering gebruiken om Big Tech hierop een aframmeling te geven, zodat ze rechtse meningen niet censureren’, vertelt Mac. Hij weet zich gesteund door de kandidaat-voorzitter van de Federal Communications Commission, Brendan Carr, die onlangs hierover al een brief stuurde naar de Techbedrijven, uitgezonderd X.
‘Rug recht houden’
Marleen Stikker, directeur Waag Futurelab, is uiteraard bezorgd over deze ontwikkelingen. Ze adviseert Europa vooral ‘de rug recht te houden’, ook al dreigen de Verenigde Staten dat ze uit de NAVO stappen als de Europese wetgeving de techbedrijven hinderen in hun verdere ontwikkeling. ‘Blijf vanuit onze eigen waarden redeneren.’
Strategische autonomie
En natuurlijk is het zaak om strategisch veel autonomer te worden. Het feit dat de data van de Nederlandse overheid en ook onze sociale media in de Amerikaanse Cloud zitten, is een grote zorg. ‘We moeten naar een European Technology Stack. Helaas investeert ons huidige kabinet niet in innovatie, verzucht ze, en dus ook niet in strategische autonomie.
Lees ook: