Binnenkort in iBestuur magazine #46

“We kunnen veel betekenen, maar de overheids-ICT niet redden”, stelt Rikky van Osch in het openingsverhaal van iBestuur magazine. We spraken uitgebreid met de nieuwe voorzitter van het Adviescollege ICT-toetsing. Verder in het magazine een analyse en interview over de Staat van de Uitvoering en een speciaal katern over digitaliseringsagenda van de provincies.

Rikky van Osch is per 1 januari 2023 voorzitter van het Adviescollege ICT-toetsing. | Beeld: Cover iBestuur Magazine 46

Zoals elke nieuwkomer zal Rikky van Osch haar eigen aanpak kiezen, gestut door een vracht aan praktijkervaring. “Ik denk dat ik waarde kan toevoegen in de dialoog met CIO’s omdat ik zelf ook in hun positie heb gezeten.” Ze is realistisch maar zeker niet pessimistisch, ook al kent ze alle ins en outs van het rapport van de commissie Elias; haar AcICT is daar een rechtstreeks voortvloeisel van.

Tekort aan IT’ers

De naamgever van die commissie komt zelf ook aan het woord in het magazine. Hij is somberder over de conditie van IT-projecten van de overheid. Het gebrek aan flexibiliteit in het salarisgebouw van de overheid houdt benodigde IT-expertise buiten de deur. “Wanneer een ‘nerd’ briljant is in IT, daarin uitstekend werk levert en over enorme kennis beschikt moet hij gewoon 150.000 euro kunnen verdienen bij de overheid.”
Hans Verweij, ICTU-directeur projecten & softwareontwikkeling, herkent het probleem van het tekort aan IT’ers. Maar hij is ervan overtuigd dat er manieren zijn om van tevoren verzekerd te zijn van meer grip op IT-projecten. Dat kan onder meer door te investeren in mensen en in een zogeheten ‘kwaliteitsaanpak’ zoals ICTU die heeft ontwikkeld.

Waardengedreven Digitalisering

Een ander perspectief op overheids-IT en met name de softwareontwikkeling geeft Björn Wijers, chief community van PublicSpaces. Wat hem betreft moet de overheid het stuur steviger in handen nemen bij de aanbesteding van software. Positief is hij over de werkagenda Waardengedreven Digitalisering “maar daar moeten dan wel concrete acties aangehangen worden. Dat betekent dat er ook een serieuze begroting moet komen die deze agenda helpt realiseren. Anders bestaat het risico dat het blijft bij mooie plannen.”

Verder in het magazine een analyse en interview over de Staat van de Uitvoering, en een analyse van de uitvoerige debatten in de Kamercommissie Digitale Zaken over artificiële intelligentie. In 2023 moet veel regelgeving gestalte krijgen, ook in Brussel. Veel van de nieuwe wetgeving gaat over de risico’s van AI.

Misschien wel duidelijker dan ooit, heeft Nederland gemerkt hoe groot de rol van de provincies is in de grote maatschappelijke opgaven waarvoor we staan.

Katern Provincies

En in een speciaal katern aandacht voor de provincies. Nu het stof van de provinciale verkiezingen is neergedaald, gaan de activiteiten van de digitaliseringsagenda van de provincies in volle vaart door. Misschien wel duidelijker dan ooit, heeft Nederland gemerkt hoe groot de rol van de provincies is in de grote maatschappelijke opgaven waarvoor we staan. En die kunnen niet zonder digitalisering gerealiseerd worden.

Begin april op de (digitale) mat

De volledige artikelen en nog veel meer leest u in het komende iBestuur magazine: begin april op de (digitale) mat!
Nog geen abonnement? Meld u dan meteen even aan.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren