Gemeenten hebben de ruimte nodig om te experimenteren in het sociaal domein en moeten zich daarbij niet teveel geremd voelen door kritische Kamerleden, stelt Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug. “Natuurlijk stellen we vragen als dingen niet goed gaan, want daar zijn we voor. Het gaat uiteindelijk om het gezamenlijke doel: het beter doen voor de burger.”
Er gaat bijna geen week voorbij of er komt wel een gemeente negatief in het nieuws over jeugdzorg, ouderenhulp of andere thema’s in het sociaal domein. Tegelijkertijd realiseren gemeenten nieuwe en innovatieve manieren om zorg en welzijn meer integraal aan te bieden. Maar daarvoor is veel minder aandacht. Astrid Oosenbrug, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt dat die goede voorbeelden meer gedeeld mogen worden. Ze vindt ook dat gemeenten zich niet al te druk moeten maken over de controledrift vanuit ‘Den Haag’. “Gemeenten hebben deze taken in het sociaal domein nu dik een jaar en ze hebben tijd en ruimte nodig om te experimenteren. Die ruimte moeten ze nemen. Dan worden er ook fouten gemaakt, dat hoort bij experimenteren. En daar stellen Kamerleden dan vragen over. Ik zou zeggen: natuurlijk doen we dat. Want als er iets niet goed gaat, dan is het ons werk om erachter te komen waarom dat zo is. We gaan er in die zin nog steeds over. De kunst is om als gemeente, als burgemeester en als ambtenaar, ontspannen te blijven als je politiek Den Haag in je nek voelt hijgen. Uiteindelijk gaat het erom dat je het beter doet voor de burger, dat is het gezamenlijke doel. Voor gemeenten en voor de Kamer.”
Privacykramp
Ze zou graag meer goede voorbeelden willen delen, zodat gemeenten daarvan kunnen leren. Dat er veel mogelijkheden zijn om in het sociaal domein effectief te opereren laten diverse gemeenten zien. Zoals de gemeente Rotterdam, die data combineert en gebruikt om fraude effectiever aan te pakken. “Ik hoor vaak van gemeenten dat ze data niet op deze manier durven gebruiken, omdat ze bang zijn dat ze dan de privacyregels schenden. De vraag is echter of wetgeving gemeenten dit echt verbiedt, of dat de wetgeving verkeerd wordt uitgelegd? Het laatste is vaak het geval. Er is veel angst die voortkomt uit onwetendheid over hoe je data kunt gebruiken en welke privacyregels van toepassing zijn. Privacy gaat over persoonsgegevens: informatie die direct linkt aan jou als persoon. Als je data anonimiseert, dan kun je er heel veel mee doen binnen de grenzen van de wet.”
Astrid Oosenbrug spreekt op het iBestuur symposium in Nieuwspoort op 30 mei: ‘Eén gezin, één aanpak, één administratie? Complexiteitsreductie in het sociaal domein’. Deelname aan dit symposium is kosteloos. U kunt zich hier aanmelden.