ICT-dienstverlener Everest neemt de naam aan van de software die het bedrijf levert: Blueriq. Dat is niet alleen om verwarring te voorkomen, maar ook om de visie van het bedrijf te ondersteunen: de software, de mensen en de aanpak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Blueriq-experts halen - samen met de opdrachtgever! - het beste uit de technologie.
Everest en Blueriq… klanten haalden het nogal eens door elkaar. En dat is niet vreemd, want overal waar Everest was, was Blueriq ook. En andersom. “Deze naamsverandering kon niet uitblijven”, zegt Frits van Endhoven, senior adviseur bij Blueriq. “Eén naam is gemakkelijker voor iedereen. En deze rebranding tekent ook de cultuuromslag die wij hebben doorgemaakt. Wij begonnen als IT-consultants die ook het eigen ontwikkelde product Blueriq software verkochten. Inmiddels zijn wij een softwarebedrijf dat ook expert-consultancydiensten levert.”
Blueriq software staat voor zaakgericht werken; voor flexibiliteit, wendbaarheid en eigen inbreng van gebruikers. Van Endhoven: “Niet voor niets is onze nieuwe slogan: make it personal. Met personal bedoelen we dat we de dienstverlening van onze klanten naast efficiënt ook persoonlijk maken. Maar deze slogan staat ook voor onze aanpak. Wij, Blueriq-experts, zoeken samen met de ’business’ van onze opdrachtgevers naar de beste oplossingen. We bouwen gezamenlijk aan nieuwe applicaties. We maken optimaal gebruik van ieders expertise, waardoor we tot oplossingen komen die aansluiten bij de vraag van de klant. En niet te vergeten: de klant van de klant!”
“De kracht van Blueriq zit ‘m in de drie-eenheid: technologie, mens en aanpak. Maar die kracht heeft ook een keerzijde. Ik vergelijk Blueriq graag met een vlijmscherp koksmes. Als het door vakmensen gebruikt wordt, kun je er fantastische dingen mee doen. Laat je er minder deskundige mensen mee werken, dan is de kans aanwezig dat zij een aantal vingers verliezen.”
Onvoorspelbare processen
Voor voorspelbare processen zijn er kant-en-klare oplossingen, oftewel ‘IT van de plank’. Voor onvoorspelbare processen is er Blueriq. “Onvoorspelbare processen zijn processen waarbij ambtenaar en burger samen naar een punt van overeenstemming werken”, legt Blueriq-consultant Youri Vaes uit. “In overheidsdienstverlening is dat vaak een digitaal document waarin de wederzijdse afspraken staan. Subsidieaanvragen bijvoorbeeld, of beroep- en bezwaarprocedures. Geen zaak is hetzelfde.”
Blueriq kan op een slimme manier gebruikmaken van de standaard IT. Maar als je nieuwe IT op oude processen toepast, krijg je vaak hele dure oude processen. Blueriq doet dat anders. “Wij houden samen met onze opdrachtgever de processen tegen het licht. Zij zullen, als dienstverlenende organisatie hun processen moeten ervaren vanuit degene voor wie zij werken: hún klant. Soms betekent dat, dat er flink gesnoeid moet worden in die processen.”
Een Blueriq-traject begint altijd met de vraag aan de eindgebruiker, in dit geval de ambtenaar: ‘op welke manier zou de techniek jou moeten helpen in je werk?’ Vaes: “Ambtenaren willen burgers helpen, maar voelen zich vaak beperkt door het huidige werkproces. Meestal is er dan weinig aansporing nodig om dat los te laten en de kennis en kunde van de vakman op de juiste manier in te zetten door middel van technologie.
Vervolgens beginnen we samen met de kennishebbers binnen de organisatie te bouwen. En dat doen we aan de hand van de moeilijkste case die we kunnen bedenken. Liefst een a-typische case waarop allerlei uitzonderingen van toepassing zijn. Zo weet je zeker dat je nieuwe applicatie flexibel genoeg is.”
Blueriq staat – gechargeerd – voor ‘gewoon maar beginnen.’ “Natuurlijk denken we na voor we beginnen met bouwen”, gaat Vaes verder. “Maar we gaan geen pakken papier produceren, voordat we aan de slag gaan. Tegen de tijd dat alles is vastgelegd en iedereen akkoord heeft gegeven, is dat ontwerp al weer achterhaald.”
Deze manier van werken is wennen voor opdrachtgevers. “Maar het mooie is dat zij alles wat ze bedacht hebben voor hun ogen zien worden opgebouwd, met alle mogelijkheden om bij te sturen. Wat ook wennen is, is dat we live gaan met een applicatie die 100 procent fit for purpose is, maar nog niet alle toeters en bellen heeft die misschien gewenst zijn. Dienstverlening is nooit af, die blijven we samen met de opdrachtgever verbeteren. Samen, met partners of door de opdrachtgever zelf. De vrijheid die je als opdrachtgever houdt om dingen aan te passen is natuurlijk waardevol; je koopt immers niet iets waarvan je maar af moeten wachten of het voor jouw situatie geschikt is.”
Vliegende start
Blueriq krijgt met deze aanpak steeds meer voet aan de grond bij de Rijksoverheid. Van Endhoven: “We zijn hiermee al langer actief in de financieel-economische dienstverlening. De Rijksoverheid volgt nu op de voet. Zo zijn we onlangs live gegaan bij een klant met een bezwaar- en beroep-applicatie. Binnenkort kondigen we aan dat we gaan samenwerken met een grote shared-serviceorganisatie binnen de Rijksoverheid. Dat laatste biedt perspectief voor andere overheidsinstanties om ook gebruik te maken van Blueriq systemen. Overheidsorganisaties kunnen straks – zonder een Europese tender – gebruikmaken van Blueriq-systemen. Het gaat dan immers om insourcen en niet om outsourcen. Dat zal ongetwijfeld ook bijdragen aan de vliegende start van Blueriq nieuwe stijl.’
Youri Vaes is consultant bij Blueriq, Frits van Endhoven is senior adviseur en thought leader vraaggestuurde & toekomstvaste Rijksoverheid bij Blueriq.