Digitale toekomst eu
Nieuws

Branches digitale infrastructuur pleiten voor een nieuwe economie

De klimaatcrisis, de energiecrisis en de hoge inflatie laten volgens Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Digitale Infrastructuur Nederland en Fiber Carrier Association, zien dat een omslag in beleid nodig is. Ze stelden een manifest op voor een nieuwe economie, gebaseerd op maatschappelijke meerwaarde, duurzaamheid, digitalisering, inclusiviteit en openheid.

Kerneigenschappen van een nieuwe economie: maatschappelijke meerwaarde, duurzaam, digitaal, inclusief en open. | Beeld: Shutterstock

“Wij willen bouwen aan een hoogwaardige en betrouwbare digitale infrastructuur, als fundament voor de samenleving en economie van de toekomst. ICT maakt transities en verbeteringen mogelijk maar legt ook toenemende druk op het stroomnet,” stellen de brancheorganisaties in het manifest ‘Nieuwe Economie’.

In een nieuw economie moet volgens hen ingezet worden op houdbare groei, hernieuwbare energie en efficiënte energiedistributie. Hun doel is om de ontwikkeling van duurzame gebouwen en systemen te stimuleren, waarbij de digitale infrastructuur gebruik maakt van innovaties die het energieverbruik zo laag mogelijk houdt.

Open en bereikbaar internet

De branches benadrukken daarnaast het belang van een open en bereikbaar internet. Ze pleiten ervoor het internet te beschouwen als een gezamenlijk bezit waarbinnen alle data gelijk zijn en iedereen veilig moet kunnen communiceren. “Het is belangrijk dat internetvrijheid, netneutraliteit en gegarandeerde versleuteling behouden blijven.”

Centrale regie door de overheid

Om veranderingen te realiseren is een gedurfde en consistente aanpak nodig. De overheid moet wat de brancheorganisaties betreft hierbij de centrale regie pakken. Daarnaast legt de sector nadruk op het belang van een bundeling van uitdagingen op het gebied van geopolitiek, innovatie, infrastructuur, energie en ruimte. Waar mogelijk in een effectieve samenwerking met private en particuliere partijen, met expertise en uitvoeringskracht. Hierbij vragen de branches om innovatief en realistisch uitvoerbaar beleid. “Zonder gezond en duurzaam verdienmodel, blijven groene ambities hangen in mooie woorden en goede bedoelingen, terwijl het belang zo groot is.”

Het volledige manifest is via deze link te lezen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren