Digitale weerbaarheid
Nieuws

Britse overheid wil meer invloed op encriptie techplatforms

Sleutels in hangslot
Moet een overheid scheidsrechter zijn als het gaat om databeveiliging en encryptie? | Beeld Shutterstock

In het Verenigd Koninkrijk ligt een wetsvoorstel op tafel waarmee techplatforms verplicht worden de Britse overheid in te lichten als ze de beveiliging willen aanpassen. Het oog is hierbij vooral gericht op de ‘negatieve impact’ die dit zou hebben op onderzoeken van inlichtingendiensten. Nu is er nog onafhankelijk toezicht en kan een bedrijf in beroep gaan voordat dergelijke beveiligingsmaatregelen afgezwakt moeten worden.

Techplatforms zijn uiteraard niet blij met een dergelijke invloed van de overheid. Met het wetsvoorstel zou de Britse regering ‘de de facto wereldwijde scheidsrechter zijn als het gaat om wat voor databeveiliging en encryptie toegestaan is’, stelt Apple volgens The Guardian.

Apple Apple heeft inmiddels kritiek geuit op het wetsvoorstel waarbij techplatforms gedwongen kunnen worden encryptie af te zwakken en dreigt te stoppen met FaceTime en iMessage in het Verenigd Koninkrijk om de ‘Encryptiewet’.

Het bedrijf zegt dat met dit wetsvoorstel het ‘de onmogelijke keuze’ voorgeschoteld krijgt om bewust en heimelijk voor de Britse regering kwetsbaarheden te installeren in software, wat het bedrijf naar eigen zeggen nooit zou doen, of de ontwikkeling naar extra beveiligingsfuncties te staken. Apple zegt de diensten dan niet in het Verenigd Koninkrijk aan te bieden, meldt de BBC.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren