Digitale toekomst eu
Artikel

Het tijdperk van prompt innovation: megatrends die de technologische toekomst bepalen

Momenteel zijn we getuige van een ongekende verschuiving die gedreven is door technologie. Deze verschuiving tilt ons menselijk potentieel tot ongekende hoogten. De uitkomst van technologie op de menselijkheid is in wezen simpel te vormen: technologie heeft ons creatiever, effectiever en communicatiever gemaakt. Maar elke vooruitgang heeft ook zijn keerzijde.

De kracht van technologie is enorm, waardoor wij als mens niet alleen bekrachtigd worden, maar ook enorm beïnvloed op een wijze die onze samenleving transformeert op manieren die wij ons eerder niet zouden kunnen voorstellen. Onze samenleving drijft naar een tijdperk waar de afhankelijkheid van technologie steeds groter en belangrijker wordt.

Sturing in een technologische wereld

Maar de afhankelijkheid van de mens van technologie is wederzijds: niet alleen de mens, maar ook de machine, is afhankelijk van de perpetuele ontplooiing van technologie. En het is daardoor cruciaal om deze symbiotische relatie te erkennen en vooral te sturen, om zo een toekomst te realiseren waar menselijke waarden behouden worden terwijl de technologie voort blijft groeien en ons als samenleving blijft verbeteren. Dit is de context waar het nieuwe rapport van Capgemini over gaat, genaamd ‘Applications Unleashed: The Era of Prompt Innovation’, jouw gids door het landschap van de belangrijkste technologische ontwikkelingen.

Gen AI als aanjager voor digitale transformatie

Het Applications Unleashed rapport gaat verder dan alleen het benoemen van traditionele IT-trends. Het doel van Applications Unleashed is het stimuleren van een strategisch dialoog tussen technologen en zakelijke leiders, om de juiste prioriteiten voor een duurzame digitale toekomst te bepalen. Binnen het rapport wordt een breed scala aan technologieën besproken, die de potentie bezitten om de wereld te transformeren.
Een belangrijke aanjager voor deze verschuiving is Generative AI. Sinds het gebruik van Gen AI op grootschalig niveau enorm is toegenomen wordt ons begrip van technologische mogelijkheden voortdurend uitgedaagd. Dit is dan ook een belangrijke reden dat Gen AI beschouwd wordt als een van de vijf ‘megatrends’ in het rapport. Dat maakt 2024 al te meer een cruciaal jaar voor deze technologie, want is het mogelijk om de verdere ontwikkeling van AI te sturen, om zo onze samenleving vorm te geven rondom dit thema?

Jouw gids voor de belangrijkste trends en ontwikkelingen

Naast dat AI een enorm belangrijke technologie is, zijn er nog andere belangrijke ontwikkelingen gaande.  Het belang van duurzaamheid in cloud-architectuur, geautomatiseerde usability testing en de opkomst van chat als de nieuwe ‘Super App’. Applications Unleashed fungeert als gids bij al deze ontwikkelingen en biedt een pragmatische benadering. Want deze ontwikkelingen hebben niet alleen technologische implicaties, maar beïnvloeden ook hoe wij als mens omgaan met technologie.

In het tijdperk van ‘prompting’ is het steeds noodzakelijker om samen de juiste ‘prompts’ te definiëren. Zo vormen we samen een duurzame, technologie-gedreven toekomst die de menselijke waarden behoud.

Rapport downloaden

De mogelijkheden zijn eindeloos, en om de weg niet kwijt te raken leidt ‘Applications Unleashed: The Era of Prompt Innovation’ jou op het juiste pad. Download het rapport hier.

Auteurs artikel: Sjoukje Zaal – Chief Technology Officer (l) en Roger Wannee – Deputy head of operations (r).

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren