Data en ai
Nieuws

Centrale Commissie Gegevensgebruik in oprichting

Man gooit reddingsboei naar andere man
Met de commissie moeten de drempels rond gegevensdeling opgeruimd worden. | Beeld: Shutterstock

Om gegevensdeling tussen overheidsorganisaties te bevorderen wordt, op initiatief van het ministerie van BZK, een Centrale Commissie Gegevensgebruik (CCG) ingesteld. De commissie gaat in oktober van start.

Alle pogingen om de knelpunten bij gegevensdeling tussen overheidsorganisaties te slechten, zijn tot nu toe weinig succesvol. Er is meer nodig zegt Eva Heijblom, DG Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK, in een interview met iBestuur dat dit najaar gepubliceerd wordt.

Brede adviescommissie

Met een brede adviescommissie met bestuurders, topambtenaren en wetenschappers moet de problematiek naar een  hoger niveau getild worden. “Er is gezag nodig om oplossingsrichtingen aan te reiken en knelpunten politiek te agenderen, vooral bij de complexe gevallen waar meerdere organisaties bij betrokken zijn en aanpassing van wet- en regelgeving nodig is.”

Proactieve dienstverlening

Met de komst van de adviescommissie  hoop Nathan Ducastel, directeur-bestuurder  van VNG-realisatie, de drempels rond gegevensdeling op te ruimen. Zo kan overheid werken aan meer proactieve dienstverlening, bijvoorbeeld door mensen te wijzen op de regelingen en uitkeringen waar ze voor in aanmerking komen. Maar om gegevens beter te kunnen delen is de komende tijd nog wel een flinke standaardisatieslag nodig. “Er moeten tussen de bestuurslagen standaarden worden geïmplementeerd om de interoperabiliteit tussen systemen te vergroten.”

In oktober van start

De onafhankelijke commissie komt medio oktober voor het eerst bij elkaar en gaat haar tanden zetten in een flink aantal praktijkcases. Leden van de commissie worden deze zomer aangetrokken.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren