In 2030 zullen circa 50 miljard apparaten in wereldwijde netwerken zijn verbonden. Deze mensen, apparaten, algoritmes, software en data/informatie vormen in de komende jaren ook in Europa een intelligent Europees digitaal ecosysteem. Dit vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden om als mens te kunnen leven, werken en leren. In dit essay gaat Ben van Lier in op de wereldwijde ontwikkeling en implementatie van digitale technologie (algoritmes, software, data) die steeds nadrukkelijker ons leven, werk en opleiding gaan bepalen.
In de afgelopen zeventig jaar hebben wij leren omgaan met en ons aangepast aan de (on)mogelijkheden van moderne en grootschalige technologieën die ons welvaart, welzijn en nieuwe maatschappelijke uitdagingen hebben gebracht. Bijna ongemerkt zijn wij momenteel terechtgekomen in een nieuwe en wereldwijde transformatie van bestaande technologieën naar nieuwe en op digitalisering gebaseerde technologieën. Langzaam maar zeker transformeert de moderne wereld in een wereld van onderling verbonden organismes en objecten gebaseerd op algoritmes, software, data en informatie. De wording van de digitale wereld is onontkoombaar en zal steeds meer de karakteristieken krijgen van een digitale ecologie die bestaat uit onderling verbonden organismen en intelligente objecten. De onderlinge verbondenheid van organismes zoals de mens en slimme technologie zoals AI vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden die ons als mens helpen een plaats te vinden in de nieuwe digitale ecologie.
Download hier het hele essay: De digitale ecologie van 2030
Wij staan aan het begin van een transformatie waarvan wij de omvang en gevolgen nog slechts ten dele kunnen overzien en/of begrijpen. De digitale transformatie noodzaakt ons om het zijn van mens in een moderne wereld aan te passen aan het zijn van mens in een digitale ecologie. Leven, leren en werken in een zich om ons heen ontwikkelende digitale ecologie vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden, die wij alleen vorm kunnen geven wanneer wij op zoek gaan naar de essentie van de digitale technologie.
Professor Dr. Ben van Lier is Directeur Strategie & Innovatie bij Centric, Professor aan de Steinbeis University Berlin en Lector aan de Hogeschool Rotterdam.
Er liggen grote kansen voor Nederland in deze digitale ecologie. De sterkte technologische infrastructuur en kenniseconomie van Nederland zorgt ervoor dat we in staat zijn om te innoveren en te profiteren van de nieuwe mogelijkheden die digitale technologie biedt. Bijvoorbeeld in de vorm van slimme oplossingen voor stedelijke problemen, verbetering van de gezondheidszorg door middel van data-analyse of vergroting van efficiëntie in logistieke processen.
Het is belangrijk om te erkennen dat de digitale transformatie onontkoombaar is en dat er grote kansen liggen voor Nederland om hierop in te spelen. Door te investeren in nieuwe kennis en vaardigheden, kunnen we ons als land en individuen aanpassen aan de digitale ecologie en profiteren van de nieuwe mogelijkheden die deze biedt.