Blog

DigiD zit minister Plasterk ongemerkt dwars

Na het verwerken van mijn teleurstelling over de visie van minister Plasterk was ik toch benieuwd wat er met de huidige middelen mogelijk was. Ik ging meteen aan de slag met het verzinnen van nieuwe digitale diensten.

Apps natuurlijk, want die zijn de toekomst. Kinderen snappen hoe dat werkt en er lopen miljoenen burgers en ondernemers rond met een tablet en een smartphone. Vol vertrouwen ging ik aan de slag.

Hup, tooltje downloaden van internet om apps te maken. Natuurlijk op basis van de standaard HTML5 want dat spreekt de overheid aan. 1.2.3…100% geïnstalleerd en we kunnen starten. Easy is his name, dit doen we vaker. Binnen een uur heb ik de app draaien. Nu de relevante informatie nog; je moet er wel wat aan hebben. Koppeling via de StUF-standaard van VNG/KING voor persoonsgegevens en we hebben een mooie oplossing om de transparantie van de overheid te vergroten. Nu alleen nog aanmelden bij Apple, Google en Microsoft. Voilà, een nieuwe oplossing van de overheid voor haar inwoners.

Ai, bijna de noodzakelijke informatiebeveiliging vergeten. Gebeurt anders nooit, maar in mijn enthousiasme had ik bijna een onveilige app gepubliceerd. Even opzoeken wat de risicoclassificatie is. Gelukkig bestaat daar een handreiking voor van het Forum Standaardisatie. Mijn app valt in risicoklasse II ‘Verhoogd risico. Bijzondere persoonsgegevens als genoemd in artikel 16 Wbp, of financieel-economische gegevens in relatie tot de betrokkene’. Kortweg betekent dat: DigiD inbouwen. Geen punt, hebben we ook vaker gedaan. Een uurtje later kunnen we testen. He, wat zie ik nou?

ERROR

Meen je niet, DigiD doet het niet in mijn app. De aanhouder wint, dus probeer ik het nog een keer. Er zal wel een foutje in de code geslopen zijn. Hoewel, code, je klikt wat her en der en je hebt een app. Echt programmeren kun je het niet noemen. Helaas ook de tweede keer mislukt. Hmm, wat gaan we nu doen.

Logius bellen natuurlijk. Is een beetje ouderwets maar het werkt wel. Goedendag, met Sander de Graaf van Centric… Na enige uitleg zegt de medewerker: ‘Helaas, dat kan inderdaad niet, want DigiD is voor notebooks en computers’. Daar zitten we dan, met middelen die niet toereikend zijn en een flinke digitale ambitie waarvan de besparing mogelijk al is ingeboekt.

Wat zou het fijn zijn als het echt zo simpel zou werken. Het ontbreken van DigiD voor mobiele applicaties blokkeert een volledige en relevante dienstverlening over het digitale kanaal. We kunnen miljoenen tablet- en smartphonegebruikers toch niet uitsluiten? Mocht iemand nog een gaatje zien in de agenda van de minister, zet dit er dan even bij.

Sander de Graaf houdt zich als programmamanager Business Development & Innovatie vooral bezig met visievorming en het productbeleid om de dienstverlening van gemeenten over meerdere kanalen aan burger en bedrijf te optimaliseren. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar zaakgericht werken en meerkanaals dienstverlening. Momenteel is hij nauw betrokken bij het ontwikkelen van de visie van Centric op de dienstverlening van lokale overheden, te weten ‘Het verbinden van een compacte en nabije overheid’.

 • Peter de Punder | 13 juni 2013, 13:16

  Sander,
  Als je zo goed bent met apps, kun je dan een digitaal kluisje bouwen wat alleen opengaat als hij mij herkent aan mijn stem en mijn gezicht en (en een code om het extra moeilijk te maken), dan kan ik daar mijn digid, mijn zorgcode, en de 50 andere sleutels in bewaren. Een simpel publiek kluisje laat nog lang op zich wachten. Graag voor de i-pad en mijn windows PC. Als het goed werkt heb ik er zelfs geld voor over.

 • Joris Dirks (Wyser) | 19 juni 2013, 15:55

  Beste Sander,

  Wat een teleurstellend antwoord dat je hebt gekregen van de servicedesk van Logius; ik vraag me af of dat antwoord klopt. Puur inloggen op een website met DigiD op een tablet lukt mij, zoals ik ook verwacht omdat – conform de Webrichtlijnen – de website platformonafhankelijk is.

  Blijft over waarom ‘hij het niet doet’. Als je app een stand-alone app is en je probeert te koppelen met SAML, lijtk het me pittig. Zou je toch eens moeten overwegen om een brug naar OAuth2 te maken (ik ben ook niet de eerste die dat verzint stackoverflow.com/qu…).

 • Peter de Punder | 23 september 2013, 12:08

  Beste Sander,

  Is het nog gelukt ?

  Joris heeft gelijk wat betreft Digid. Op mijn telefoon,ipad en mijn andere apparaten kan ik gewoon met Digid inloggen. Ik zie overigens wel dat MijnOverheid twee werkdagen (30-9 en 1-10) uit de lucht gaat voor onderhoud (relatie IOS7 ?). Gelukkig gaan ze alleen tijdens werktijd uit de lucht.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren