Artikel

Gemeenten en markt samen op weg naar 2020

Gemeenten gaan meer samen doen en hebben daarbij leveranciers nodig. Die boodschap viel te beluisteren tijdens de Strategische Conferentie van de Gebruikersvereniging Centric. "Het nieuwe optreden van gemeenten biedt risico’s voor bestaande modellen van softwareleveranciers, maar het biedt ook kansen voor innovatieve bedrijven en die hebben we hard nodig,” aldus Franc Weerwind, burgemeester van Almere en voorzitter VNG-commissie Dienstverlening & Informatiebeleid.

“Uniformiteit en standaardisering bieden een mooie kans om dienstverlening aanzienlijk te verbeteren,” vertelt Weerwind. Dit leidt tot “een compleet nieuwe beweging” waarin gemeenten hun krachten bundelen en meer gezamenlijk gaan inkopen. “We zijn daarmee begonnen en leveranciers merken daar al iets van. We willen hen nadrukkelijk betrekken bij deze ontwikkeling, want we hebben elkaar nodig. Daarin zoeken we nu de balans.”

Nieuwe balans met leveranciers

Gemeenten zien zich gesteld voor uitdagende ontwikkelingen in de samenleving die volgens de burgemeester een grote impact op hun werk krijgen. Weerwind noemt als voorbeeld de zelfrijdende auto en de implicaties daarvan op bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte. “Die parkeergarage in de binnenstad is wellicht straks niet meer nodig.”

Eén van de ambities in de door alle gemeenten vastgestelde Digitale Agenda 2020 is dan ook dat gemeenten open en transparant in de samenleving staan. “Zodat gemeenten de blik naar buiten richten en kunnen aansluiten bij de trends in de samenleving.”

Goed opdrachtgeverschap

De Digitale Agenda 2020 is het spoorboekje van gemeenten, de route naar vergaande digitalisering. Arjen Gerritsen, burgemeester van de gemeente Almelo en voorzitter van de Gebruikersvereniging Centric, benadrukte het belang van samenwerken met de markt tijdens het afleggen van die route: “Gemeenten werken aan het versterken van hun opdrachtgeverschap, zodat ze weten wat ze willen en een volwaardige gesprekspartner zijn voor de markt. Daar hebben zowel gemeenten als leveranciers baat bij. Het is een belangrijke reden waarom we al jarenlang in de Gebruikersvereniging samenwerken.”

Leveranciers zouden nauwer betrokken kunnen worden bij het definiëren en realiseren van de ambities van gemeenten, vinden de aanwezigen. Noor Ferket, directeur Public Sector Solutions bij Centric: “Het zou mooi zijn als er een platform komt waarop we de innovatiekracht van onze samenwerking echt kunnen gebruiken. De Digitale Agenda 2020 bevat veel goede ideeën en ik zie dat die grote impact hebben op alle partijen. De vraag die we samen moeten beantwoorden is: hoe zorgen we voor versnelling en creëren we een platform voor samenwerking op de langere termijn?”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren