Persbericht

Health Hackathon: betere zorg dankzij big data

Hoe kun je big data inzetten voor betere gezondheidszorg? Tijdens de Big Data Health Hackathon onlengs in Gouda gingen zorgprofessionals, beleidsmakers en de creatieve industrie met dataspecialisten van Centric aan de slag om die vraag te beantwoorden.

Het opnameverloop binnen de psychiatrie is grillig, vooral op de acute afdelingen. Vaak blijft echter onduidelijk waardoor opnames lang of kort uitvallen, hoe incidenten zoals agressie zijn te voorkomen en welke zaken invloed hebben op het aantal nieuwe opnames.

De Big Data Health Hackathon is opgezet om daar verandering in te brengen. Tijdens dit gezamenlijke project van Centric en UCREATE (Centre of expertise voor de creatieve industrie van Hogeschool Utrecht, HKU en UMC Utrecht), analyseerden twintig deelnemers een geanonimiseerde dataset van de afdeling psychiatrie van het UMC op zoek naar verbanden die inzicht geven in het opnameverloop.

Verloop van opnames voorspellen

Het doel van Hackathon was te achterhalen welke factoren van invloed zijn op het moment van een opname, de duur ervan en de hoeveelheid incidenten tijdens de behandelperiode. Met deze factoren is het aantal en het verloop van opnames beter in te schatten en kunnen interventies efficiënter worden ingezet.
Behalve van patiëntgegevens van het UMC werden bij de analyse diverse open data-bronnen gebruikt met onder andere ruimtelijke gegevens over de hoeveelheid groen en water in de buurt, de weersomstandigheden ten tijde van de opname en andere omgevingsfactoren.

Minder opnames in waterrijke omgeving

Uit de analyses tijdens de Hackathon blijkt onder meer dat het zinvol is om profiling toe te passen op cliënten: verschillende cliëntkarakteristieken hebben voorspellende waarde voor bijvoorbeeld het aantal heropnames en agressie-incidenten tijdens de behandeling. Opvallend was verder dat een waterrijke omgeving lijkt te zorgen voor minder heropnames.
Een van de lessen van de Hackathon is dat nadenken over de relevantie van beschikbare data inzichten kan opleveren die bijdragen aan efficiëntere zorg. Ook het koppelen van behandelgegevens met open data is daarvoor een veelbelovende toepassing. Het UMC bekijkt de komende periode hoe het de resultaten kan gebruiken voor verder onderzoek. Uiteindelijk hoopt men hierdoor het aantal opnames te verminderen en behandeltrajecten efficiënter te maken.

Bekijk het verslag van de Hackathon

Aanmelden voor de Big Data Bootcamp?

De Big Data Health Hackathon komt voor uit een bootcamp van UCREATE Centre of Expertise Creative Industries. UCREATE legt verbindingen tussen hoger onderwijs, onderzoek en bedrijven in de creatieve industrie en is gericht op innovatie in zorg en welzijn. In september start er weer een Big Data Bootcamp. Meer weten over big data in health care of aanmelden voor de bootcamp? Kijk op www.ucreate-events.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren