Digitalisering en democratie
Artikel

Inwonerparticipatie: Als het voor Rotterdam werkt….

In het programma Digitale Stad onderzoekt de gemeente Rotterdam de mogelijkheden van digitale innovatie voor de stad van de toekomst. Kern van het programma is de ontwikkeling van een digitaal Open Urban Platform met een driedimensionale digitale kopie van de stad. Ook het betrekken van inwoners bij de inrichting van hun leefomgeving hoort daarbij.

Arjen Wijnands: “Er is een veel groter bereik, veel groter dan met alleen een bewonersavond.”| Beeld: Centric

We spreken erover met Arjen Wijnands, projectleider Co-creatie Digitale Stad bij de gemeente Rotterdam, onderdeel van het programma Digitale Stad.

“Binnen het project Co-creatie Digitale Stad bekijken we welke toepassingen kunnen helpen om de stad samen beter leefbaar te maken,” vertelt Wijnands. “Daarbij willen we ook graag inwoners meer invloed geven op wat daaruit gaat komen. Hoe zien zij hun leefomgeving graag? Dat onderzoeken we nu met behulp van de nieuwe ontwerptool Furban.”

“Furban is zo laagdrempelig dat je zonder training vooraf of instructie een digitaal ontwerp kan maken van een buitenruimte! Als het ontwerp eenmaal klaar is, kun je het ook plaatsen in Augmented Reality (AR). Dan kan je iedereen het ontwerp laten zien. Nu plaats je een straatcode (QR-code) en kan je via de app het ontwerp bekijken, dat is echt prachtig! Furban is, voor zover bekend, nu de enige tool die hiervoor beschikbaar is.”

Laagdrempelig en visueel aantrekkelijk

“De Omgevingswet dwingt participatie af. Het mooie is dat Furban dit heel laagdrempelig mogelijk maakt. Via QR-stickers in de buitenruimte kun je het publiek bereiken dat daadwerkelijk op bijvoorbeeld een plein loopt. Een ander aspect is de visualisatie in 3D. Waar in het verleden heel veel tekst nodig was om iets te visualiseren heb je nu bijna geen tekst meer nodig. Je kan het gewoon zien!”

Groter bereik

“Stap één voor ons was contact leggen met de projectleider die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de buitenruimte. Vervolgens hebben we inwoners laten ontwerpen en ook 3D-voorstellen van de gemeente zelf besproken. Op een bewonersavond hebben we deze ontwerpen met elkaar gedeeld. Dit biedt ruimte om nog aanpassingen te doen.”

“Ik denk dat inwoners best begrijpen dat niet alle ideeën ook direct één-op-één zo worden uitgevoerd.”

“Bij normale bewonersavonden zie je toch vaak dezelfde gezichten. Nu geef je de ‘stille meerderheid’ een extra mogelijkheid om mee te kijken en nodig je mensen uit om op een laagdrempelige manier mee te doen. Er is dus een veel groter bereik, veel groter dan met alleen een bewonersavond. Ook kun je een behoefte-inventarisatie doen: ‘Dit is het voorbeeld van wat het zou kunnen zijn’. Door het te publiceren in AR kun je bij inwoners de laatste check doen en aangeven hoe het er straks in het echt uit komt te zien!”

“Inwoners vinden het heel interessant en staan er echt voor open. Zij zeggen: kom maar op! Vertel ons gewoon wat je wil en wij snappen ook wel dat het niet in beton is gegoten. Ambtenaren reageren soms terughoudender en stellen zichzelf de vraag: beloven we niet te veel? Zijn de verwachtingen niet te hoog, of denken bewoners dat ze alles maar mogen ontwerpen en beslissen zonder randvoorwaarden? Ik denk dat inwoners best begrijpen dat niet alle ideeën ook direct één-op-één zo worden uitgevoerd. Daarnaast wordt vanuit gemeenten het begeleid ontwerpen als zeer interessant ervaren, het samen doen.”

Meer toekomstplannen

“Binnenkort gaan we nog meer projecten starten en daar willen we Furban ook voor inzetten. We zijn enthousiast over de tool en zouden die ook aanbevelen bij andere gemeenten. Want als het voor Rotterdam werkt, werkt het voor alle gemeenten!’’

iBestuur College ‘Online inwonersparticipatie met de Omgevingswet’

Bekijk ook het iBestuur College ‘Online inwonersparticipatie met de Omgevingswet’.

Een video van 60 minuten met: Wolfgang Ebbers, Gerd Weitkamp en Edwin Fennema.
Bedoeld voor overheden die werk willen maken van online inwonersparticipatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren