Cloudoplossingen om gemeenten te ondersteunen bij digitale transitie
Vijf jaar geleden is de beslissing genomen: het complete IT-portfolio van Centric moet vanaf eind 2023 als SaaS kunnen worden aangeboden. Die deadline is zo goed als gehaald. Mark Uiterwijk Winkel, Chief Portfolio Officer, vertelt over het hoe en waarom.
Gemeenten zitten midden in een digitale transitie. Van een informatielandschap dat is opgebouwd uit datasilo’s en separate applicaties groeien ze toe naar een servicelandschap onder meer op basis van Common Ground. En Centric beweegt vanzelfsprekend mee. “Door onze oplossingen aan te bieden in een (multi)cloudomgeving helpen we de gemeenten in hun digitale transitie, vertelt Uiterwijk Winkel. “De moderne software voldoet aan de eisen die aan privacy en security worden gesteld. Omdat de complexiteit toeneemt is de stap naar de cloud een logische. Daarom hebben we bij Centric vijf jaar geleden gezegd: “We moeten de gemeenten die zaken uit handen nemen; zij hebben al genoeg taken op hun bord en niet altijd genoeg mensen om die uit te voeren.” We gaan al onze oplossingen via de cloud aanbieden.” Dat was de start van een groot programma waarin het complete portfolio op een gestructureerde wijze richting SaaS wordt gebracht.
Niet afdwingen
Migreren naar de cloud verloopt niet via het scenario van een big bang. “Binnen het aanbod maken we onderscheid,” legt Uiterwijk Winkel uit. “Onze strategie is helder. Nieuwe producten zijn alleen vanuit SaaS beschikbaar. We merken dat gemeenten dat bij nieuwe IT-oplossingen ook vragen en verwachten. Onze online dienst Leefomgeving, bedoeld voor de Omgevingswet, is daar een goed voorbeeld van. Andere oplossingen zijn zogenaamd cloud-gereed; ze worden zowel on-premise als vanuit de cloud aangeboden. Een voorbeeld daarvan is Centric Begraven, een oplossing die we als een van de eerste, vijf jaar geleden al, in de cloud aanboden. Centric Begraven is overigens een duidelijk bewijs dat gemeenten dit willen; inmiddels zijn al 120 klanten van deze oplossing gemigreerd.” Centric houdt er uiteraard rekening mee dat je zo’n overgang niet kunt afdwingen. “Gemeenten hebben hun eigen tempo en argumenten om mee te gaan en wanneer ze dat willen doen. Stel je hebt net nieuwe servers gekocht, dan wacht je liever even. Naar die klantspecifieke wensen luisteren we vanzelfsprekend. Verder is het tempo van migratie per oplossing afhankelijk van de complexiteit of omvang van de betreffende applicatie en inrichting van processen. Maar ik zeg er nadrukkelijk bij; de beweging is onvermijdelijk, dus we maken wel tempo. Voor de grotere oplossingen is een termijn van drie, vier jaar realistisch. Voor kleinere oplossingen, zeker als ze zoals Begraven al lang SaaS-beschikbaar zijn, hanteren we een eerdere einddatum.”
Core services
Uniformering is een belangrijk aandachtspunt tijdens de vorming van Centrics ‘cloudfabriek’. Uiterwijk Winkel: “Zo hebben we zogenoemde core services ontwikkeld met als doel om dubbele functionaliteit uit het portfolio te halen. Denk aan printen, documentcreatie en opslag, authenticatie en autorisatie. Die worden in de klassieke setting speciaal voor een specifieke taakapplicatie ontwikkeld. Core services zijn generieke componenten die voor alle applicaties kunnen worden ingezet. Ook voor oplossingen die nog on-premisse draaien. Dus als je bijvoorbeeld Burgerzaken nog niet volledig vanuit als SaaS hebt, kun je toch al gebruikmaken van die generieke componenten. Zo hoef je niet twee componenten voor dezelfde functie in de lucht te houden. En autorisatie en authenticatie worden centraal geregeld. Dat zijn flinke stappen in de harmonisatie van het IT-landschap.”
Data
Door de introductie van het Centric Dataplatform hebben gemeenten nog steeds toegang tot hun data. De data blijven immers eigendom van de gemeente. Het Centric Dataplatform is een cloud based dataplatform dat SaaS-klanten toegang geeft tot hun eigen data. Het Dataplatform dient als basis voor allerlei dataservices, zoals datatransformatie en data-integratie. Op basis van dit Dataplatform biedt Centric standaard of maatwerk BI-diensten met Cognos Cloud. Daarnaast kunnen ook andere BI-platformen zoals PowerBI, Tableau en Qlik Sense ondersteund worden. Centric Leefomgeving is als eerste oplossing geland op het Dataplatform en inmiddels gebruiken de eerste klanten het. Gedurende 2024 worden er nieuwe functionaliteit en diensten aan het Dataplatform toegevoegd.
Ontzorgen
Op de vraag waarom de transitie naar de cloud de beste keuze is voor gemeenten, aarzelt Uiterwijk Winkel niet: “Ontzorgen. Het technisch beheer wordt voor je verzorgd, het updaten gaat automatisch, je hoeft zelf niks meer te installeren. En wij zorgen er met onze expertise op het vlak van privacy en security voor dat het veilig is. Bovendien scheelt uniformering de gemeenten tijd en geld. Dus wat ons betreft is er geen reden meer om te wachten. We maken tempo, maar laten niemand achter. We zijn volop in gesprek met gemeenten om samen te bekijken hoe en wanneer voor hen de migratie naar de cloud het beste is. We hebben een speciaal dienstverleningsteam, over al onze bedrijfsonderdelen heen, dat daarbij kan begeleiden. Ik zou daarom alle gemeenten willen oproepen: migreer met ons mee!”
Meer weten?
Neem dan contact op met Mark Uiterwijk Winkel, Chief Portfolio Officer Centric of bel +316 22 42 65 50.