Blog

Kent u die mop van de BRP-review?

Vandaag, 28 mei, stond al lange tijd in mijn agenda als een dag om naartoe te leven. Niet vanwege een verjaardag of een zoveel-jarig huwelijk, nee, vandaag zou in Utrecht de tweede grote BRP-review plaatsvinden. Zou.

Op de site van het programma modernisering GBA heeft u namelijk kunnen lezen dat die niet doorgaat. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. De eerste grote BRP-review, vorig jaar september, had de tongen losgemaakt. Op die dag werd voor velen duidelijk wat er nou bedoeld werd met de modernisering GBA. Er kwamen antwoorden op prangende vragen: hoe ziet de modernisering eruit? Uit welke onderdelen bestaat het programma?

No show

En ja, wanneer je als organisator zo’n succes hebt gehad op die dag, dan wil je die met een volgende bijeenkomst overtreffen. Maar hoe doe je dat? Je zorgt ervoor dat er gewoon meer te zien is. Je laat zien dat er wederom vooruitgang geboekt is. Maar wat als er eigenlijk niet zoveel te zien is?

Wordt er dan niet gebouwd aan die BRP, vraag je je misschien af. Jawel hoor, natuurlijk wordt er gebouwd. Op zo’n dag kun je inhoudelijk de leveringsberichten richting de afnemers laten zien, maar dat is niet sexy. Laten zien dat een bericht via Datadistributie aankomt bij de afnemer? Daar ben je ook gauw klaar mee. Wat moet je dan doen? Dat weet ik ook niet. Daarom is het goed dat de BRP-review vandaag niet doorgaat.

Gefaseerde invoering

In een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer deed minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vorige week verslag van de voortgang van de mGBA. Ik lees daarin dat er verschillende onderzoeken zijn gestart, waaronder een onderzoek naar een alternatief scenario om de kosten en de planning beheersbaar te houden.

Laat ik daar nou wél een oplossing voor weten: een gefaseerde invoering van de BRP op basis van LO-wijzigingen. Ik gooi hem d’r maar in. Met kleine stappen behaal je grote resultaten.

Minister Plasterk, ik kom graag een keer bij u op de koffie!

Sandra Post houdt zich als strategisch productmanager Burgerzaken onder meer bezig met de ontwikkelingen rondom de modernisering GBA.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren