Nieuws

Nieuwe praktijkrichtlijn voor risicobeheersing maatwerksoftware

Zowel makers als gebruikers van maatwerksoftware hebben baat bij veilige en robuuste software. De praktijkrichtlijn NPR 5326 ‘Kwaliteitsborging maatwerksoftwareontwikkeling en -onderhoud’, mede ontworpen door Centric, helpt de risico’s te beheersen.

Beeld: PublicDomainPictures / Pixabay

ICT-projecten kennen veel risico’s en kampen soms met vertraging, budgetoverschrijdingen of onvoldoende kwaliteit. Bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen vanwege de omvang en complexiteit vaak nog extra risico’s kijken.

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5326 is ontworpen om die risico’s in kaart brengen en geeft maatregelen om die risico’s te beheersen tijdens het ontwikkeltraject en daarna. Onder andere ICTU, Logius, KPMG, Philips en Centric hebben bijgedragen aan de richtlijn, die op 31 oktober is gepubliceerd.

Zekerheid tijdens de hele levenscyclus van de software

De beheersmaatregelen in de NPR zijn een startpunt voor het borgen van de kwaliteit van maatwerksoftwareontwikkeling. De NPR geldt voor de gehele levenscyclus van de op maat gemaakte software, van ontwerp en ontwikkeling tot beheer en onderhoud. De praktijkrichtlijn is vrij beschikbaar.

De praktijkrichtlijn is zowel van belang voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling als voor de eindgebruikers en de beheerders.

NEN-normen en standaarden

De NPR 5326 is een initiatief van de NEN-commissie ´Software en systems engineering´. Deze groep experts houdt zich bezig met normen voor het ontwikkelen en onderhouden van software voor producten en systemen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren